Προχωράει η εκταμίευση των 747,72 εκατ. ευρώ

Προχωράει η εκταμίευση των 747,72 εκατ. ευρώ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για την εκταμίευση συνολικού ποσού 747,72 εκατ. ευρώ έδωσαν ο EFSF και ο ESM, που αντιστοιχεί στην πέμπτη δόση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 103,3 εκατ. ευρώ από τον EFSF –που αφορά μηδενισμό του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης– και το ποσό των 644,42 εκατ. από τον ESM, τα οποία αφορούν την επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑΝFAs). Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Οπως προσέθεσε, η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδας και η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ φέτος αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις της οικονομικής ανάκαμψης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών της χώρας.

Νέα επένδυση από την BriQ Properties

Στη δημιουργία ενός σημαντικού «πόλου» υποδομών logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου στοχεύει η διοίκηση της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ολοκλήρωσε μία ακόμα αγορά γης στη θέση «Ημερος Τόπος». Συγκεκριμένα, απέκτησε 18 στρέμματα, με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτει μια ενιαία έκταση μεγέθους 103 στρεμμάτων. Σε αυτήν κατασκευάζεται ήδη ένα σύγχρονο κτίριο αποθήκευσης και διανομής, επιφάνειας 20.764 τ.μ., το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δρομολογείται ένα ακόμα ακίνητο logistics επιφάνειας της τάξεως των 10.000 τ.μ. Η απόκτηση επιπλέον γης προσφέρει στην εισηγμένη τη δυνατότητα ανάπτυξης επιπλέον ακινήτων του είδους. Μέχρι σήμερα, έχουν δαπανηθεί 6,5 εκατ. ευρώ μόνο για την απόκτηση γης στον Ασπρόπυργο.

Μειωμένες πωλήσεις για τις Ελληνικές Αλυκές

Υποχώρηση μεγεθών, που αποδίδεται στις ήπιες καιρικές συνθήκες που δεν ευνόησαν τις πωλήσεις αλατιού για τη χρήση στον αποχιονισμό αλλά και στην πανδημία, εμφάνισαν το 2020 οι Ελληνικές Αλυκές. Η εταιρεία κατέγραψε μειωμένες κατά 14,87% πωλήσεις, στα 6,1 εκατ. ευρώ, μεικτό κέρδος 436,4 χιλ. ευρώ (-76%) και καθαρές ζημίες 406,6 χιλ. ευρώ από κέρδη 545,4 χιλ. ευρώ.

Δημόσιο μήνυμα για την κόντρα 

Οι υψηλοί τόνοι στην κόντρα ΑΔΜΗΕ – ΡΑΕ δεν άρεσαν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία δεν έμεινε αμέτοχη. Η ενόχληση μεταφέρθηκε ιδιωτικά στους δύο «μονομάχους» Μάνο Μανουσάκη και Αθανάσιο Δαγούμα, αλλά και με δημόσιο μήνυμα συμφιλίωσης από τη γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Μιλώντας στην ημερίδα της ΡΑΕ για το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, μία ημέρα μετά τη δημόσια επίθεση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ στον πρόεδρο της ΡΑΕ, η κ. Σδούκου στάθηκε και στο υβριδικό μοντέλο για τη λειτουργία της αγοράς που εκπόνησαν από κοινού ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το χαρακτήρισε μάλιστα «παράδειγμα» συνεργασίας, δηλώνοντας και δημοσίως με λεπτό τρόπο την ενόχληση από τις δημόσιες συγκρούσεις.

Ενόχληση Χατζηδάκη για την καθυστέρηση

Πολύ ενοχλημένος είναι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από το «τεχνικό πρόβλημα» που δημιουργήθηκε με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας και είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην επεξεργασία των στοιχείων και κατά συνέπεια στη μη καταβολή των αναδρομικών ποσών σε περίπου 40.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα κάλεσε στο γραφείο του τόσο τη διοίκηση του ΕΦΚΑ όσο και εκπροσώπους της Intrasoft, και αφού άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα δεχθεί ξανά τέτοια φαινόμενα, που επιτείνουν την ταλαιπωρία των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε ότι όπως σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται αυστηρός με τους υπαλλήλους του ταμείου, έτσι θα είναι αυστηρός και με τη διοίκηση αλλά και με τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας. Ζήτησε δε και από τις δύο πλευρές να θέσουν συγκεκριμένους στόχους με βάση τις υποχρεώσεις που υπάρχουν και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή