Νέα επιτροπή που θα εντείνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού θέσπισε ο Ερντογάν

Νέα επιτροπή που θα εντείνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού θέσπισε ο Ερντογάν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να καλπάζει με διψήφια νούμερα γύρω στο 17%, η κυβέρνηση της Τουρκίας θέσπισε χθες νέα επιτροπή σταθερότητας των τιμών, η οποία θα εντείνει τη μάχη της χώρας κατά του πληθωρισμού. Πρόκειται για δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν στο πλαίσιο της δέσμης οικονομικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες ανακοίνωσε τον Μάρτιο. Οπως αναφέρουν διεθνή αλλά και τουρκικά ΜΜΕ, τον συντονισμό της εν λόγω επιτροπής θα αναλάβει το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Τη στελεχώνουν, εκτός από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι υπουργοί Εμπορίου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Γεωργίας και Δασών, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, όπως και ο υπεύθυνος στρατηγικής και προϋπολογισμού υπό τον πρόεδρο. Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα, η εν λόγω επιτροπή θα συνεισφέρει στο έργο της μόνιμης παρακολούθησης του πληθωρισμού και στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, η θέσπιση της νέας επιτροπής δεν συνεπάγεται παρεμβάσεις στο έργο της κεντρικής τράπεζας και τα καθήκοντά της θα περιορίζονται στην ανεύρεση λύσεων όταν προκύπτει πρόβλημα ανεπαρκούς προσφοράς και ανόδου των τιμών.

Το σχόλιο του Τούρκου υπουργού Οικονομικών επιχειρεί να κατευνάσει την ανησυχία της αγοράς για ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις στην κεντρική τράπεζα, που κυριολεκτικά έχει επί χρόνια γίνει παίγνιο στα χέρια, του Τούρκου προέδρου. Επί χρόνια πάγια τακτική του Ταγίπ Ερντογάν ήταν να ασκεί πιέσεις στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Ζητούμενο ήταν, πάντα, ο εκτεταμένος δανεισμός που θα διασφάλιζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και  μαζί του και τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου. Η τακτική αυτή έχει οδηγήσει επανειλημμένως σε αυθαίρετες και αιφνιδιαστικές αλλαγές του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, με τελευταίο επεισόδιο στα τέλη Μαρτίου την αντικατάσταση του Νατσί Αγκμπάλ –μόλις τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του– από τον Σαχάπ Καβτσίογλου, υποστηρικτή των ανορθόδοξων θεωριών του Τούρκου προέδρου περί πληθωρισμού. Εχει επίσης συνδράμει στην ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος, που στη διάρκεια του έτους έχει υποτιμηθεί κατά 15% έναντι του δολαρίου και τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια κατά περισσότερο από 50%. Εχει έτσι υπαγορεύσει ανορθόδοξες πολιτικές, όπως οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό τη στήριξη του νομίσματος με μαζικές αγορές τουρκικών λιρών, που οδήγησαν σε ραγδαία συρρίκνωση –έως εξαφάνιση– των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας. Οι ατελέσφορες αυτές πολιτικές δεν έχουν αποτρέψει την περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η ισοτιμία της οποίας βρίσκεται περίπου στις 8,74 λίρες προς ένα δολάριο. Και βέβαια δεν έχουν ανακόψει την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, που τον Απρίλιο βρισκόταν το 17,4% και τον Μάιο υποχώρησε ελαφρώς στο 16,9%, αλλά εκτιμάται ότι τον Ιούνιο θα έχει σημειώσει νέα άνοδο. Σημειωτέον ότι ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών οικονομολόγων υποστήριξε στις αρχές Μαΐου ότι ο πραγματικός πληθωρισμός της Τουρκίας έχει εκτιναχθεί στο ιλιγγιώδες 36,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Και βέβαια ακολούθησαν μηνύσεις που υπέβαλε εναντίον τους η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, αλλά και φραστικές επιθέσεις από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή