Μεταρρύθμιση στην Ουκρανία με το βλέμμα στο ΔΝΤ

Μεταρρύθμιση στην Ουκρανία με το βλέμμα στο ΔΝΤ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας προέβη χθες η ηγεσία της Ουκρανίας, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει περισσότερες πιστώσεις από το ΔΝΤ. Την απόφαση έλαβαν χθες οι Ουκρανοί βουλευτές, καθώς ενέκριναν τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία προκειμένου να ενισχύσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να επεκτείνουν τις κανονιστικές της εξουσίες. Η σχετική νομοθετική μεταρρύθμιση αποτελούσε όρο που είχε θέσει το ΔΝΤ για να προχωρήσει στην εκταμίευση περισσότερων δόσεων στο πλαίσιο του πενταετούς δανείου ύψους πέντε δισ. ευρώ που έχει συνάψει με το Κίεβο. Το σχετικό νομοσχέδιο επικυρώθηκε μεν από το κοινοβούλιο της χώρας, αλλά πρέπει να υπογραφεί από τον Ουκρανό πρόεδρο για να τεθεί σε ισχύ. Το εν λόγω δάνειο έχει «παγώσει»  από το περασμένο έτος και η εκταμίευση των δόσεών του έχει καθυστερήσει, καθώς το ΔΝΤ έχει εκφράσει επιφυλάξεις, αφενός μεν για τη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αφετέρου για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά. Αιτία στάθηκε η παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας που κατήγγειλε ότι υπέστη πολιτικές πιέσεις αλλά και η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας που ανέτρεψε ορισμένα μέτρα κατά της διαφθοράς.

Το καινούργιο νομοσχέδιο που καθορίζει τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας αλλά και πτυχές της λειτουργίας των τραπεζών αποκλείει τη δυνατότητα των κυβερνητικών μελών να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας με συμβουλευτική ψηφοφορία.

Εξίσου σημαντική μεταβολή που επέρχεται τώρα είναι η αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών επικεφαλής σε έξι, από πέντε στους οποίους ανερχόταν έως τώρα. 

Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης με σαφήνεια τις υποχρεώσεις που θα έχουν τα εποπτικά συμβούλια των εμπορικών τραπεζών και δίνει στην κεντρική τράπεζα μεγαλύτερο έλεγχο στις δραστηριότητες, στη φήμη και τις οικονομικές καταστάσεις των κυριότερων ιδιοκτητών των τραπεζών, των συνδεδεμένων μερών και των κορυφαίων διευθυντών.

Η κεντρική τράπεζα θα αποκτήσει έτσι εφεξής τη δύναμη να απαιτήσει αλλαγές των μελών των εποπτικών συμβουλίων και των ανώτατων στελεχών των τραπεζών όταν κρίνει ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα. Υπενθυμίζεται ότι το 2015-2017 η Ουκρανία έκλεισε τα δύο τρίτα των τραπεζών οι οποίες θεωρήθηκαν αφερέγγυες λόγω του επικίνδυνου μη διαφανούς δανεισμού τους.

Η κυβέρνηση εθνικοποίησε επίσης τη μεγαλύτερη τράπεζα –PrivatBank– της χώρας, η οποία είχε κεφαλαιακό κενό άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή