Karabinis Medical: Με αίσθημα ευθύνης για το περιβάλλον και την κοινωνία

Karabinis Medical: Με αίσθημα ευθύνης για το περιβάλλον και την κοινωνία

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Karabinis Medical εταιρεία με αδιάλειπτη παρουσία στο χώρο της υγείας από το 1967 και μεγάλη παραγωγική, εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στα ιατρικά αναλώσιμα προϊόντα, στα συμπληρώματα διατροφής, στα φυσικά προϊόντα περιποίησης και στις διαγνωστικές ιατρικές συσκευές, παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Karabinis Medical και των συμπληρωμάτων διατροφής «Science of Nature» (SON), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και το Ελληνικό Φαρμακείο και αφορά την ανταποδοτική ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών των συμπληρωμάτων διατροφής.

Μέσω του προγράμματος αυτού η Karabinis Medical καλεί τους καταναλωτές να επιστρέψουν στο φαρμακείο τις άδειες συσκευασίες των συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν χρησιμοποιήσει, και να τις τοποθετήσουν στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συμβάλουν και οι ίδιοι ενεργά στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, προς όφελος όλων μας.

Με 300 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ήδη τοποθετημένους σε φαρμακεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, η εταιρεία έχει στόχο στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών οι κάδοι να φθάσουν τους 4.000, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα η Karabinis Medical με το 1% του κύκλου εργασιών των συμπληρωμάτων διατροφής SON, χρηματοδοτεί ειδικά συνεργεία για την διενέργεια παράκτιων καθαρισμών σε επιβαρυμένες από απορρίμματα παραλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κατόπιν η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αναλαμβάνει την παραλαβή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών, την αποστολή τους στα κέντρα διαλογής και την διασφάλιση της σωστή ανακύκλωσή τους.  

Με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας» ο κ. Απόστολος Καραμπίνης, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Karabinis Medical, μας ανέλυσε και μας εξήγησε τις πτυχές της πρωτοβουλίας αυτής.

1. Επί του παρόντος σε πόσα σημεία έχουν τοποθετηθεί οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης των συσκευασιών των συμπληρωμάτων διατροφής και ο αριθμός αυτός ιδανικά σε τι επίπεδα θα θέλατε να φθάσει στο μέλλον;

Παρόλο που βρισκόμαστε στην έναρξη του προγράμματος, έχουμε πετύχει την τοποθέτηση περισσότερων από 300 κάδους σε φαρμακεία, σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και όχι μόνο στην Αθήνα. Στόχος μας είναι να τοποθετηθούν τέτοιοι κάδοι σε περισσότερα από 4.000 φαρμακεία σε έναν περίπου χρόνο. Το πρόγραμμα όμως το έχουν ήδη αγκαλιάσει τα φαρμακεία και είμαστε αισιόδοξοι ότι σταδιακά θα καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τους κάδους στην πλειοψηφία των φαρμακείων όλης της Ελλάδας, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στο μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας να ανακυκλώσουν εύκολα και ανταποδοτικά τις συσκευασίες συμπληρωμάτων διατροφής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρόβλεψή μας είναι ασφαλής και πηγάζει από την μέχρι τώρα ανταπόκρισή των φαρμακοποιών στη δράση. Οι φαρμακοποιοί είναι άνθρωποι απλοί καθημερινοί, άνθρωποι που στέκονται δίπλα στον πολίτη και συμμερίζονται τα προβλήματά του. Στην παρούσα φάση, στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα αυτό, τοποθετώντας τον κάδο σε περίοπτη θέση στο φαρμακείο τους. Χαίρονται να συμβάλλουν ενεργά και αυτοί σε τέτοιες δράσεις, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων μας.

2. Η σημερινή τάση για ευεξία και πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έχει φέρει τα συμπληρώματα διατροφής στο επίκεντρο της κατανάλωσης. Με δεδομένο ότι η ζήτηση τους έχει αυξηθεί, θεωρείτε ότι η ανακύκλωση των συσκευασιών τους συμβάλλει στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης;

Φυσικά. Η ανακύκλωση όλων των συσκευασιών και όχι μόνο των συμπληρωμάτων διατροφής συμβάλει στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Πιστεύουμε ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση ενός προϊόντος θα πρέπει να αυξάνεται και η ανακύκλωση των συσκευασιών του. Αυτή ήταν και η δική μας αρχική σκέψη για το πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να ανταμείψουμε όλους τους καταναλωτές των συμπληρωμάτων διατροφής που ανακυκλώνουν και όχι μόνο όσους καταναλώνουν τα προϊόντα μας. Η ανακύκλωση συσκευασιών συμβάλει σημαντικά στη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος, που αποτελεί και έναν από τους κύριους στόχους της στρατηγικής βιωσιμότητας της Karabinis Medical. Είναι μια ξεκάθαρη στρατηγική που υλοποιείται σε εταιρικό επίπεδο εδώ και χρόνια, με την ανακύκλωση όλων των συσκευασιών, των διαγνωστικών συσκευών Microlife, Bionime και Alfacheck από το Service της εταιρείας, καθώς και των μπαταριών που χρησιμοποιούμε. Μέσω του προγράμματος «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας», προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε την κουλτούρα μας και στους καταναλωτές. Προς όφελος πάντα της κοινωνίας και του πλανήτη.

3. Το πρόγραμμα «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας», πραγματοποιείται με τη συμβολή της Ελληνική Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και του Ελληνικού Φαρμακείου. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τη συμβολή τους στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα;

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι χωρίς την συμβολή του Ελληνικού Φαρμακείου η υλοποίηση του προγράμματος θα ήταν αδύνατη δεδομένου ότι οι κάδοι τοποθετούνται στο φαρμακείο. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως «όχημά» του τη νέα σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Science of Nature. Ένα brand εναρμονισμένο με τη φύση και το περιβάλλον. Το Ελληνικό Φαρμακείο, ανέκαθεν υποστηρίζει ουσιαστικές δράσεις, όπως είναι και αυτή, οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τον καταναλωτή, αλλά και για το περιβάλλον. Τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο σκέλος της δράσης η συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης είναι καταλυτική, δεδομένου ότι όλες οι συσκευασίες οδηγούνται στους Μπλε κάδους από τα φαρμακεία και κατόπιν αποστέλλονται στα κέντρα διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Όσων αφορά το δεύτερο σκέλος του προγράμματος «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας», συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την διενέργεια παράκτιων καθαρισμών σε όλη την Ελλάδα. Το πλαίσιο συνεργασίας μας είναι ολιστικό και αποτελεσματικό. Με το 1% του κύκλου εργασιών των συμπληρωμάτων διατροφής SON, χρηματοδοτούμε ειδικά συνεργεία για την διενέργεια παράκτιων καθαρισμών σε επιβαρυμένες από απορρίμματα παραλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Σε συνέχεια η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αναλαμβάνει την παραλαβή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών, την αποστολή τους στα κέντρα διαλογής και την διασφάλιση της σωστή ανακύκλωσή τους.  

4. Το όραμα της εταιρείας σας είναι συνυφασμένο με την υπευθυνότητα για το περιβάλλον. Με το πρόγραμμα «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας», πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στην ενεργοποίηση των καταναλωτών στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα;

Έχουμε απόλυτη πίστη και αφοσίωση στο νέο αυτό εγχείρημα, διαφορετικά δεν θα αναλαμβάναμε αυτή την πρωτοβουλία. Στην Karabinis Medical θέλουμε όλα τα έργα μας να είναι προστιθέμενης αξίας τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για το περιβάλλον. Με το πρόγραμμα «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας» στοχεύουμε τόσο στη μείωση του περιβαλλοντικά μας αποτυπώματος με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς και στην σωστή ενημέρωση και ενεργοποίηση του καταναλωτή στο να ανακυκλώσει όλες τις συσκευασίες των συμπληρωμάτων διατροφής.  Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμό, ώστε να προσφέρει ανταποδοτικότητα για την ανακύκλωση. Όσοι καταναλωτές ανακυκλώσουν συσκευασίες συμπληρωμάτων διατροφής μπαίνουν σε κληρώσεις για δώρα αξίας 7.500€. θέλουμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε αυτή τη θετική συμπεριφορά που είναι προς όφελος όλων μας.

5. Στα μελλοντικά σας σχέδια περιλαμβάνονται οι συνεργασίες με άλλες εταιρείες, ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ή ακόμη και με θεσμικούς φορείς;

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι που θα επιτευχθεί από έναν μόνο άνθρωπο ή από μια μόνο εταιρεία, όσο ισχυρό και αν είναι το όραμά της. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συλλογική προσπάθεια και ευθύνη όλων μας. Για το λόγο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το εγχείρημα. Έχουμε δημιουργήσει μια στρατηγική συμμαχία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και με το Ελληνικό Φαρμακείο, για την επίτευξη του κοινού μας στόχου. Ο κοινός αυτός στόχος είναι να έχουν οι μελλοντικές γενεές και αυτές ένα καθαρό και βιώσιμο πλανήτη. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, είμαστε διατεθειμένοι και επιδιώκουμε ενεργά την συνεργασία και με άλλες εταιρείες, φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ώστε το αντίκτυπο της συλλογικής μας δράσης να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή