Προς παράταση των διαγωνισμών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Προς παράταση των διαγωνισμών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Νέοι επενδυτές εξετάζουν να συμμετάσχουν, μαγνήτης το εξοπλιστικό πρόγραμμα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση μερικών εβδομάδων, πιθανόν έως τα τέλη Ιουλίου, αναμένεται να λάβει ο διαγωνισμός της ειδικής διαχείρισης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που είναι προγραμματισμένος για τις 7 Ιουλίου. Αιτία, τα αιτήματα τα οποία λαμβάνει η ειδική διαχείριση από ξένους επενδυτικούς ομίλους που εμφανίστηκαν στη διαδικασία, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Η ενδεχόμενη αναβολή στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για το τμήμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που ελέγχει ο ειδικός διαχειριστής, εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει και τον αντίστοιχο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για το υπόλοιπο μισό του ναυπηγείου. Ηδη η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε μία αναβολή, πλην όμως ολίγων ημερών, η οποία επίσης αποδίδεται σε ερωτήματα ενδιαφερόμενων επενδυτών. 

Παρά δηλαδή την περί του αντιθέτου εντύπωση που έχει δημιουργηθεί για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον μόνο από τον όμιλο Pyletech, τουλάχιστον ακόμα δύο υποψήφια σχήματα αξιολογούν τη συμμετοχή τους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές. Πρόκειται για τα βρετανικά ναυπηγεία της Babcock International Group αλλά και την ιταλική Fincantieri. Επιπλέον, ακόμα δύο υποψήφιοι επενδυτές φαίνεται να βρίσκονται σε συνομιλίες μεταξύ τους αλλά και με τους προαναφερθέντες ξένους ομίλους για ενδεχόμενο σχηματισμό κοινοπραξίας.

Ωστόσο, πίσω από τις καθυστερήσεις που λαμβάνουν χώρα βρίσκεται και το ζήτημα του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, αξίας περίπου έως και 5 δισ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων ακόμα. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονταν αυτή την περίοδο αλλά, όπως έγινε σαφές τις τελευταίες ημέρες, αναβάλλονται για το φθινόπωρο. 

Η έλλειψη ορατότητας στην επιλογή του προμηθευτή του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος θα κληθεί να συνεργαστεί και με ελληνικές εταιρείες για να διαχυθεί η αξία του προγράμματος στην οικονομία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, ακυρώνει ή έστω μεταθέτει τις επενδυτικές αποφάσεις για τα ναυπηγεία, σχολιάζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. 

Οι φρεγάτες

Να σημειωθεί πως η κινητικότητα πέριξ των ναυπηγείων είναι μεγάλη, λογω του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού. Αν και όλοι οι υποψήφιοι κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους για τις φρεγάτες, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ούτε καν αν υπάρχει short list. Σε αυτό το περιβάλλον, όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν επισκεφθεί τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όλοι οι υποψήφιοι προμηθευτές φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: οι Ολλανδοί της Damen Shipyards, στελέχη της βρετανικής Babcock International Group, της ισπανικής Navantia Grupo (που αποκλείστηκε από τη short list), της ιταλικής Fincantieri, της γαλλικής Group Naval και της αμερικανικής Lockheed Martin. Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί πως η Pyletech έχει δηλώσει πως δεν συνδέει την υποψηφιότητα και επένδυσή της με το εξοπλιστικό. 

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συνολικού εμβαδού περίπου 700 στρεμμάτων, βγαίνουν σε δύο διαγωνισμούς για δύο διακριτά αλλά γειτονικά τμήματα: έναν από τον ειδικό διαχειριστή (350,7 στρέμματα) που φιλοξενεί και την κυρίως υποδομή και έναν από την ΕΤΑΔ (332,1 στρέμματα) που φιλοξενεί την κτιστή δεξαμενή. Η προθεσμία υποβολής προσφορών στον ειδικό διαχειριστή στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε εκπνέει στις 7 Ιουλίου, αλλά τώρα συζητείται παράταση. Η προθεσμία υποβολής φακέλου συμμετοχής για τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ έληγε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αλλά παρατάθηκε ήδη, ενώ όσοι προκριθούν από τη διαδικασία αξιολόγησης της ΕΤΑΔ θα κληθούν, όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, να υποβάλουν ηλεκτρονικά δεσμευτική οικονομική προσφορά επίσης την 7η Ιουλίου. Στόχος είναι άλλωστε οι διαγωνισμοί να συμπίπτουν και να δίνουν τη δυνατότητα στο Δημόσιο να συντονίσει έως έναν βαθμό τις δύο διαδικασίες. 

Οι δύο διαγωνισμοί ακολουθούν εκείνους που βγήκαν άγονοι νωρίτερα φέτος, γεγονός που αποδόθηκε από την αγορά στο πολύ υψηλό τίμημα που ζήτησε η ΕΤΑΔ (55 εκατ.). Τώρα το τίμημα έχει οριστεί στα 30,7 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή