Ξεκίνησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Τράπεζα Πειραιώς

Ξεκίνησε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Τράπεζα Πειραιώς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε χθες και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 19 Ιουλίου το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του οποίου προσδοκάται η μείωση του προσωπικού κατά 500 άτομα. Εκτός από τη δυνατότητα της άμεσης αποχώρησης, με ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 180.000 ευρώ, το πρόγραμμα δίνει και τη δυνατότητα διετούς ή τριετούς άδειας (sabbatical), με ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 200.000 ευρώ. 

Για τις περιπτώσεις αυτές και εφόσον ο εργαζόμενος επιλέξει διετή άδεια, θα δικαιούται εφάπαξ το 50% του ποσού της αποζημίωσης και το 70% του μισθού του. Στην περίπτωση τριετούς άδειας, ο μηνιαίος μεικτός μισθός διαμορφώνεται στο 50% των υφιστάμενων αποδοχών. Ειδικά για τους εργαζομένους που ανήκουν στο ηλικιακό εύρος των 50 ετών και άνω, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος της μακροχρόνιας άδειας, είτε για τέσσερα είτε για πέντε έτη, με αντίστοιχο επιμερισμό του συνολικού μεικτού ποσού, που αντιστοιχεί στη μακροχρόνια άδεια διάρκειας δύο ετών και ισόποσες μηνιαίες καταβολές, είτε κατά την 4ετή είτε κατά την 5ετή χρονική διάρκεια μακροχρόνιας άδειας.

Η μείωση του κόστους προσωπικού αποτελεί βασικό στόχο στο πλαίσιο της μείωσης του λειτουργικού κόστους και εντάσσεται στο σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της. Με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου με ορίζοντα το 2024 προβλέπεται:

• Σημαντική περαιτέρω μείωση του προσωπικού σε 8.000 υπαλλήλους από 10.400 υπαλλήλους στα τέλη του 2020 σε επίπεδο ομίλου. 

• Συρρίκνωση του δικτύου από τα 505 καταστήματα στα 430. 

• Μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα από το 53% στο 45%.

Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού που υλοποιεί η τράπεζα τους τελευταίους μήνες, καθώς αντίστοιχο είχε «τρέξει» τον Νοέμβριο και οδήγησε στη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων κατά 1.000 περίπου άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου, το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης οδήγησε και στη μείωση κατά 9% του κόστους προσωπικού, που διαμορφώθηκε στο τρίμηνο στα 97 εκατ. ευρώ έναντι 107 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης στόχος είναι να περιοριστεί περαιτέρω στα 90 εκατ. ευρώ. 

Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2018 η μείωση του κόστους προσωπικού έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων από 383 εκατ. ευρώ σε 225 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο το κόστος προσωπικού μειώθηκε από τα 259 εκατ. ευρώ σε 97 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2021 και οφείλεται μεταξύ άλλων και στη μεταφορά 1.000 περίπου υπαλλήλων στην Intrum Hellas, που συστάθηκε το 2018 για τη μείωση των κόκκινων δανείων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή