Μικρή άνοδος έπειτα από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στο Χ.Α.

Μικρή άνοδος έπειτα από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,37%, στις 888,13 μονάδες – Στα 55,28 εκατ. ο τζίρος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους αγοραστές πέρασαν τα ηνία της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίοι ωστόσο περιορίστηκαν σε συγκρατημένες κινήσεις, που δεν ήταν αρκετές για να διαγράψουν τις απώλειες των προηγούμενων πέντε ημερών και να οδηγήσουν την αγορά σε ισχυρή αντίδραση. Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και τα νέα ιστορικά ρεκόρ της Wall Street βοήθησαν, πάντως, το Χ.Α. να κάνει ένα θετικό ξεκίνημα τον Ιούλιο, αλλά και το γ΄ τρίμηνο, με τον τζίρο να συνεχίζει να αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα των χαρτοφυλακίων.

Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η λήξη του α΄ εξαμήνου συνοδεύεται συχνά από προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων. Ομως φέτος η ενδεχόμενη επάνοδος της υγειονομικής κρίσης επανέφερε φοβικά σύνδρομα στο Χ.Α. και αύξηση της αβεβαιότητας σε σχέση με τον χρόνο επανόδου της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, εξηγώντας έτσι τις πιέσεις που ασκήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και την ακόμη προσεκτική στάση που τηρείται στην αγορά. Η μεταβλητότητα ήταν αυξημένη σε αρκετούς τίτλους, με τις πιέσεις να επιμένουν στην πλειονότητα των τραπεζικών μετοχών, ενώ αρκετά ήταν και τα blue chips που ξεχώρισαν ανοδικά, κυρίως λόγω της πτώσης και της σημαντικής υποαπόδοσης που κατέγραψαν κατά τη διάρκεια της διόρθωσης που προηγήθηκε.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 888,13 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 887,48 και των 891,86 μονάδων (+0,79%), και ο τζίρος ανήλθε στα 55,28 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 2.145,76 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη 0,02% και στις 1.404,59 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ανοδικά ξεχώρισαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,86%, ο ΟΛΠ, που κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,58%, η Aegean με κέρδη 2,27% και η ΕΥΔΑΠ με άνοδο 2,18%. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν τέσσερις μόνο τίτλοι, οι Coca-Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε καταγράφοντας απώλειες 1,11% στις 550,93 μονάδες, με την Alpha Bank να δέχεται ισχυρές πιέσεις και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα κλείνοντας στο -3,53%, την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,18%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -1,68%, ενώ η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 2,08%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έβγαλε αντίδραση, αυτή ήταν αδύναμη και δεν κατάφερε ούτε ενδοσυνεδριακά να αγγίξει το τεχνικά σημαντικό επίπεδο των 893 μονάδων, που αποτελεί στήριξη για την περαιτέρω άνοδο προς τις 915 μονάδες. Αυτό το επίπεδο πρέπει να ανακτηθεί άμεσα έτσι ώστε να διατηρηθεί το μομέντουμ, με τις αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας φέτος, οι οποίες και πολλαπλασιάζονται, να αποτελούν έναν σημαντικό καταλύτη που η αγορά δεν έχει ακόμη κεφαλαιοποιήσει.

Οι τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίων αφαίρεσαν ρευστότητα από την αγορά, η οποία μερικώς αντισταθμίζεται πάντως από τις διανομές μερισμάτων, όπως παρατηρούν. Γενικότερα, και παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, οι αναλυτές παραμένουν θετικοί για το Χ.Α. στο μεσομακροπρόθεσμο διάστημα, με αιτία και αφορμή την ισχυρότερη ανάκαμψη της οικονομίας και, φυσικά, εάν βοηθήσει το διεθνές κλίμα. Οπως σημειώνει και η Depolas Investment Services, παρά την πρόσφατη εικόνα του Χ.Α., «παραμένουμε θετικοί για την αγορά, αν και αναμένουμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις για το δεύτερο μισό του έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή