1,5 τρισ. δολάρια η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων σε όλο τον κόσμο

1,5 τρισ. δολάρια η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων σε όλο τον κόσμο

Εφθασαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών, συνολικής αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων, καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 13% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς οι εταιρείες αφενός δανείζονταν φθηνά, αφετέρου διοχέτευαν κεφάλαια από το ταμειακό τους απόθεμα για να κλείσουν deals που θα αναδιαμορφώσουν τη θέση τους στην αγορά την περίοδο μετά την πανδημία. «Πρόκειται για περιβάλλον που δεν είχαμε συναντήσει στο παρελθόν καθώς οι αγορές είναι πολύ υποστηρικτικές και σε συνδυασμό με την πίεση λόγω της COVID-19, αναδιοργανώνονται ολόκληρες επιχειρήσεις», επεσήμανε η Αλισον Χάρντινγκ Τζόουνς, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στη Citigroup. «Η υψηλή κινητικότητα στον τομέα αυτό είναι πιθανόν να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», ανέφερε η ίδια. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, στις ΗΠΑ η αύξηση των deals που προέρχονται από τέτοιες συναλλαγές έφθασε στο ιλιγγιώδες 440% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την αξία των συμφωνιών να αγγίζει τα 699 δισ. δολάρια. «Πολλές συναλλαγές οφείλονται στο γεγονός ότι αρκετοί θέλουν να τις ανακοινώσουν και να τις ολοκληρώσουν πριν από το τέλος της χρονιάς. Αυτό βγάζει νόημα και από φορολογικής άποψης», επεσήμανε η Ανου Αϊγεντζαρ, συνεπικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών στην JP Morgan. Οι συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού σημείωσαν αύξηση 104% στα 327 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση διαμορφώθηκε στο 50%, στα 293 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα deals πραγματοποιήθηκαν εντός συνόρων, ωστόσο η συγχώνευση ύψους 40 δισ. δολαρίων της μεγαλύτερης εταιρείας παραγγελίας φαγητού στη Νοτιοανατολική Ασία, Grab Holdings, με την αμερικανική εταιρεία ειδικού σκοπού Αltimeter ήταν μία από τις λίγες μεγάλες συμφωνίες που έγιναν εκτός συνόρων. Εάν και ο αριθμός των συμφωνιών περιορίστηκε κατά 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, η αυξημένη επενδυτική διάθεση αποτυπώθηκε σε αύξηση των συναλλαγών σε αξία, με τις συμφωνίες που ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια να σημειώνουν το δεύτερο τρίμηνο αύξηση της τάξεως του 127%. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΑΤ&Τ συγχώνευσε τη WarnerMedia που αποτελεί μέλος της με τον ανταγωνιστή της Discovery, δημιουργώντας έναν μιντιακό κολοσσό αξίας περίπου 150 δισ. δολαρίων.

Αντίθετα, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία, δύο μεγάλοι παίκτες του real estate, η εταιρεία Vonovia και η Deutsche Wohnen, προχώρησαν σε συγχώνευση 34,5 δισ. δολαρίων. «Oι εταιρείες έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους από το ξέσπασμα της πανδημίας και κινούνται γύρω από την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση, καθώς προσπαθούν να προσθέσουν στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και άλλες νέες τεχνολογίες», τόνισε ο Τζορτζ Χολστ, επικεφαλής εταιρικών πελατών στην BNP Paribas. «Περιμένουμε μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς αρκετές εταιρείες διαμορφώνουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Πιστεύουν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να επαναξιολογήσουν τις επιχειρήσεις τους και να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία που δεν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους», επεσήμανε ο Τάρικ Χουσάιν, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών στην περιοχή της Ευρώπης, στην Jefferies. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μείωση της δραστηριότητας των συγχωνεύσεων SPAC (εταιρείες ειδικού σκοπού), καθώς και οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να αυστηροποιούν τη νομοθεσία που αφορά τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή