Ρεκόρ 15 μηνών για τον δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Ρεκόρ 15 μηνών για τον δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό 15 μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο, λόγω κυρίως της άρσης του περιορισμού στις μετακινήσεις και της επανεκκίνησης των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, καταγράφηκε για πρώτη φορά ύστερα από τρεις μήνες εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία αποδίδεται από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που καταρτίζει τον δείκτη, σε εστίες αβεβαιότητας όπως η διαφαινόμενη νέα ισχυρή μετάλλαξη του ιού σε συνδυασμό με την υστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού σε τμήματα του πληθυσμού.

Επιπλέον, παραμένει γεγονός πως πολλές από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί ουσιαστικά στην οικονομία, λόγω των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων στήριξης. Το ΙΟΒΕ προβαίνει και σε μία σύσταση προς την κυβέρνηση επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Καθώς η μετάβαση στην εποχή μετά την πανδημία γίνεται σταδιακά ορατή, θα είναι κρίσιμο οι αποφάσεις πολιτικής να λαμβάνονται έγκαιρα με γνώμονα την προετοιμασία της επόμενης ημέρας της οικονομίας και της υποστήριξης των προοπτικών της για συστηματικά ισχυρή ανάπτυξη.

Στους επιμέρους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε ως εξής:

Βιομηχανία: Καταγράφηκε ήπια υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών, στις 105,3 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 110 μονάδων τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση) διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 58,6 μονάδες από τις 58 τον Μάιο, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2000. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη ενίσχυση των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής επηρεάστηκε αρνητικά από τις καθυστερήσεις στην παράδοση των προμηθειών και τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες. 

Κατασκευές: Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 128,9 μονάδες από 125,8 μονάδες τον Μάιο, με τη βελτίωση να προέρχεται από τις ιδιωτικές κατασκευές, ενώ αντιθέτως ο επιμέρους δείκτης των δημοσίων έργων παρουσιάζει αισθητή επιδείνωση.

Λιανεμπόριο: Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες από 95,2 μονάδες τον Μάιο. Ενδιαφέρον έχει ότι καταγράφεται βελτίωση σε όλους τους κλάδους πλην των πολυκαταστημάτων, τα οποία φαίνεται ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να αποφεύγουν λόγω του φόβου της COVID-19.

Υπηρεσίες: Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 116,9 μονάδες από 103,6 μονάδες τον Μάιο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε ήπια τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -25,6 (από -22,2) μονάδες, επίπεδο οριακά υψηλότερο εκείνου πριν από ένα χρόνο (-27,7 μονάδες). Κατόπιν της έντονης βελτίωσης στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, η μικρή υποχώρηση του δείκτη τον Ιούνιο ήταν μια αναμενόμενη διόρθωση, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή