Ο κατασκευαστικός κλάδος πρωταγωνιστής στο brain gain

Ο κατασκευαστικός κλάδος πρωταγωνιστής στο brain gain

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό ρόλο στον επαναπατρισμό αξιόλογου στελεχικού δυναμικού που αποχώρησε από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, το λεγόμενο «brain gain», αναμένεται να διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον και ο κατασκευαστικός κλάδος. Πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μελετητές, μηχανολόγοι μηχανικοί και άλλες ειδικότητες του τεχνικού κλάδου, που απασχολούνται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια (π.χ. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Βαλκάνια), αναμένεται να επιστρέψουν προκειμένου να συμβάλουν στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, που θα «τρέξει» στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Εργα υποδομής, έργα πολιτικού μηχανικού και πλειάδα ιδιωτικών επενδύσεων πρόκειται να δημιουργήσουν συνθήκες μεγάλης ζήτησης για επιστήμονες και εξειδικευμένους ανθρώπους του τεχνικού κόσμου. Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η ζήτηση θα είναι σημαντική και σίγουρα κάποιοι από τους ανθρώπους που έφυγαν σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, θα επιστρέψουν. Προϋπόθεση ασφαλώς, πέραν της εργασιακής προοπτικής, είναι να υπάρξουν και τα απαιτούμενα οικονομικά κίνητρα.

Προς δημοπράτηση έργα 3,3 δισ. ευρώ από την ΕΡΓΟΣΕ

Με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου προγραμματίζει να δημοπρατήσει σιδηροδρομικά έργα 3,3 δισ. ευρώ η ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρ. Βίνης στο 4ο Συνέδριο για τις υποδομές και μεταφορές. Τα έργα αυτά θα επιτρέψουν τη σύνδεση του σιδηροδρόμου με μεγάλα λιμάνια, όπως αυτά της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης αλλά και του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση έργων 300 εκατ. ευρώ.

Τα παράξενα μιας παράτασης

Οι διαγωνισμοί του ειδικού διαχειριστή και της ΕΤΑΔ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρόκειται να λάβουν παράταση. Ωστόσο, ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή έλαβε (και δεν έλαβε) παράταση για περίπου μία ώρα την Παρασκευή, αλλά η σχετική ανακοίνωση ανακλήθηκε για λόγους που σχετίζονται με πιέσεις που ασκήθηκαν αδόκιμα (και αναρμόδια), αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Δηλαδή, αναβολή έχει δοθεί και δεν έχει δοθεί… Προς αποφυγήν παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, οι επαΐοντες συνιστούν καλύτερο συντονισμό και μικρότερη δεκτικότητα σε έξωθεν παρεμβάσεις.

Απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Ουάσιγκτον

Για πρώτη φορά συνδέεται απευθείας η Ουάσιγκτον με την Αθήνα, καθώς η αμερικανική United Airlines ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή να πραγματοποιεί πτήσεις, καθημερινά και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Το νέο αυτό καθημερινό δρομολόγιο είναι ιστορικά το πρώτο που πραγματοποιείται μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον και προστίθεται στο υφιστάμενο θερινό πρόγραμμα της United που περιλαμβάνει την πτήση από την Αθήνα προς τον κόμβο της εταιρείας στη Νέα Υόρκη/Newark, η οποία ξεκίνησε πάλι στις 3 Ιουνίου. H United Airlines προβλέπει την ανάκαμψη των ταξιδιών, έχοντας, πρόσφατα, πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη στην ιστορία της παραγγελία αεροσκαφών. Πρόκειται να αποκτήσει 200 Boeing 737MAX και 70 Airbus A321neos, με το ντιλ να έχει αξία άνω των 30 δισ. δολαρίων σε τιμές τιμοκαταλόγου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή