Κατοικίες από τους «μεγάλους» της αγοράς

Κατοικίες από τους «μεγάλους» της αγοράς

Εταιρείες επενδύσεων, κατασκευαστικοί όμιλοι και developers αναζητούν υπεραξίες μέσω ανάπτυξης πολυτελών ακινήτων

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή και προς την αγορά κατοικίας, ιδίως σε κατασκευές υψηλών προδιαγραφών στην Αττική, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σχεδιάζουν οι μεγάλοι «παίκτες» του real estate. Εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), κατασκευαστικοί όμιλοι και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών ή σχεδιάζουν ήδη τα πρώτα τους οικιστικά τους έργα, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια αγορά που, όπως και τα logistics, προσφέρεται για υψηλές αποδόσεις και υπεραξίες τα επόμενα χρόνια.

Η Noval Property

«Η αγορά κατοικίας είναι ένας τομέας με σημαντικές προοπτικές και σίγουρα θα μας ενδιέφερε να τοποθετηθούμε τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της Noval Property ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Βιοχάλκο. Η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση του πρώτου οικιστικού της ακινήτου, με στόχο την εκμετάλλευση. Πρόκειται για μια βίλα 422 τ.μ. στην περιοχή της Κηφισιάς (Κεφαλάρι), με το κόστος αγοράς να ανέρχεται σε 1,26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας, η σταδιακή μετατροπή των διαμερισμάτων/κατοικιών και σε χώρους εργασίας αναμένεται να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής (υλικά, δίκτυα, μονώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.). «Εκτιμάται ότι παρά τις υφιστάμενες χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα διαμερίσματα θα προστεθούν ως σημαντικό στοιχείο στα χαρτοφυλάκια ΑΕΕΑΠ και επενδυτών τα αμέσως επόμενα χρόνια», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

H Prodea Investments

Σχέδια για την είσοδο στις πολυτελείς κατοικίες έχει και η Prodea Investments. Η εταιρεία βρισκόταν μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομίλων για τη συμμετοχή στην επένδυση ανάπτυξης του πύργου κατοικιών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, προτού η Lamda Development αποφασίσει να προχωρήσει αυτόνομα το συγκεκριμένο έργο. Παρ’ όλα αυτά, η Prodea συνεχίζει να αναζητεί κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες, είτε για απευθείας αγορά είτε για ανάπτυξη οικιστικών έργων πολυτελείας. Στελέχη της εταιρείας τονίζουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον για κατοικίες πολυτελείας που θα προκύψει από το έργο στο Ελληνικό και η συνολική τουριστική άνθηση που προβλέπεται για την Αττική τα επόμενα χρόνια, θα ενισχύσουν τη ζήτηση στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η Prodea εξετάζει πιθανές επενδυτικές επιλογές για την ανάπτυξη κατοικιών πολυτελείας, κυρίως στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, τη λεγόμενη «Αττική Ριβιέρα», αλλά και γενικότερα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος και εκτός Αττικής. Τα στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι υπάρχει ζήτηση τόσο για αγορά κατοικιών προς ιδία χρήση, όσο και για επενδυτικούς λόγους, π.χ. για την απόκτηση «χρυσής βίζας» από πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.

Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει και το σχέδιό της για την ανάπτυξη έκτασης που έχει αποκτήσει σε συνεργασία με την Dimand Real Estate στα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια έκταση 11,4 στρεμμάτων στη Νέα Χώρα Χανίων, η οποία έχει αποκτηθεί από τον όμιλο της Alpha Bank σε ποσοστό 60% (Dimand) – 40% (Prodea). Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και ενός μικρού κτιρίου διαμερισμάτων. 

O όμιλος Hines

Στην αγορά πολυτελών κατοικιών επιθυμεί να τοποθετηθεί και ο αμερικανικός όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Hines, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που έχει συνάψει με τον επενδυτικό όμιλο Henderson Park. Το κοινό αυτό επενδυτικό σχήμα ανακοίνωσε πριν από περίπου ένα χρόνο την απόκτηση έκτασης 71 στρεμμάτων (πρώην Κτήματα Κόνιαρη) στην περιοχή της Βούλας. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος αποτελούμενο από 350-400 πολυτελείς κατοικίες. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ αφορούν την πώληση του ακινήτου από το Μπενάκειο Ιδρυμα. Πάντως, η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις, τόσο από τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όσο και από ιδιώτες που αμφισβητούν τη νομιμότητα της πώλησης της έκτασης.

H «Αβαξ»

Από την πλευρά της η «Αβαξ» ολοκληρώνει αυτή την περίοδο τις μελέτες για την ανάπτυξη ενός οικιστικού συγκροτήματος στην περιοχή του Ελληνικού. Το ακίνητο θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον σταθμό του μετρό, πλησίον της Λ. Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν περί τα 16 διαμερίσματα, επιφάνειας 2.500 τ.μ., με την εταιρεία να προσδοκά σε πωλήσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ αναμένει από τις πωλήσεις ενός ακόμα συγκροτήματος κατοικιών που σχεδιάζει να κατασκευάσει στις Καλύβες Χανίων, με την έναρξη των εργασιών να προβλέπεται εντός των επόμενων μηνών.

Η REDS

Συγκρότημα αποτελούμενο από 17 κατοικίες υψηλών προδιαγραφών δρομολογεί και η REDS. Πρόκειται για το έργο «Villa Cambas», που σχεδιάζεται σε οικόπεδο 4.415 τ.μ., το οποίο βρίσκεται δίπλα στη διατηρητέα πρώην κατοικία του Ελληνα οινοπαραγωγού Α. Καμπά. Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον της στάσης «Κάντζα» του μετρό, καθώς και του προαστιακού σιδηροδρόμου. Η συνολική δόμηση θα ανέρχεται σε 1.765 τ.μ., κατανεμημένα σε πέντε ανεξάρτητα διώροφα κτίρια, περιμετρικά ενός εκτεταμένου χώρου πρασίνου.

Διεθνής τάση

Σε παγκόσμια βάση, οι κατοικίες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται όλο και πιο κεντρικά στον σχεδιασμό των θεσμικών επενδυτών. Το πρώτο τρίμηνο επενδύθηκαν κεφάλαια 11,4 δισ. ευρώ για την απόκτηση κατοικιών στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση των επενδύσεων κατά 23%. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι ο τομέας των κατοικιών προσφέρει τη δυνατότητα διασποράς επενδυτικού ρίσκου και ταυτόχρονα εγγυάται ροή εσόδων σε βάθος χρόνου. Ενας ακόμα λόγος της στροφής προς την απόκτηση οικιστικών συγκροτημάτων εισοδήματος είναι η συρρίκνωση των αποδόσεων σε άλλες κατηγορίες ακινήτων εισοδήματος, όπως τα κτίρια γραφείων και τα logistics. Σύμφωνα με τη Savills, το 2020 οι τιμές των κατοικιών διεθνώς αυξήθηκαν κατά 5,6%, έναντι αύξησης 5,3% το 2019. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και η έλλειψη επαρκούς αποθέματος κατοικιών σε αρκετές αγορές είναι οι δύο βασικοί λόγοι που οι τιμές αυξάνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή