Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς είχε προηγηθεί η ευοίωνη είδηση ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών. Οπως τονίζουν διεθνή ΜΜΕ, η αύξηση οφείλεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, αλλά το τίμημά της είναι η επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων που, ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα αποδειχθεί παροδική.

Μιλώντας στο Reuters η Τζέσικα Χιντς, αναλύτρια ευρωπαϊκών θεμάτων στην Capital Economics, τόνισε ότι «φαίνεται ακόμη και τώρα πως οι αυξημένες τιμές αντανακλούν τις προσωρινές ελλείψεις και ως εκ τούτου είναι λογικό να περιμένουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και επιστροφή του στα πρότερα επίπεδα μέσα στο 2022, όταν θα αντιστραφεί η κατάσταση».

Η είδηση για την επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδήγησε σε άνοδο τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 να κλείνει με άνοδο 0,3%, χωρίς, ωστόσο, να επιστρέφει στο ρεκόρ που είχε σημειώσει στα μέσα Ιουνίου. Ανέκοψαν την ανοδική πορεία του οι δυσοίωνες ειδήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, που εμπνέουν ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων.

Στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι μετοχές των τραπεζών, των βιομηχανιών πρώτων υλών αλλά και των ταξιδιωτικών εταιρειών. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν, πάντως, περιορισμένος, καθώς ήταν κλειστή η αμερικανική αγορά εξαιτίας των εορτασμών για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

Στην αγορά του Λονδίνου ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,58%, αλλά ο επιμέρους δείκτης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,2%. Καταγράφοντας, άλλωστε, την αύξηση των κρουσμάτων ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν προειδοποίησε τη Γαλλία ότι το τέταρτο κύμα είναι πιθανόν προ των πυλών, προκαλώντας αρχικά υποχώρηση στη γαλλική αγορά.

Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού αρχικά υποχώρησε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, για να ανακάμψει αργότερα και να κλείσει με μικρή άνοδο 0,22%. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε οριακά σε θετικό πρόσημο με μικρή άνοδο 0,08%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή