Μόλις 3 στους 10 φορολογουμένους θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος

Μόλις 3 στους 10 φορολογουμένους θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος

Το 30% των φορολογουμένων καλείται να καταβάλει φέτος φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2020, σύμφωνα τουλάχιστον με την εικόνα που δίνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις τρεις στους δέκα φορολογουμένους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 71,81% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά και, όπως όλα δείχνουν, η τάση θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα. 

Και αυτό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Διευκολύνσεις για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς την εφορία

Παράλληλα, χιλιάδες μισθωτοί είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο την αποζημίωση των 534 ευρώ από το κράτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν φέτος ότι επιστροφή φόρου θα λάβουν περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι, από 1,1 εκατ. το περυσινό έτος, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στα μηδενικά εκκαθαριστικά. Επίσης, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα είναι σημαντικά μικρότερος από τον φόρο που πλήρωσαν πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στη μείωση των φορολογικών εσόδων τόσο από τα φυσικά πρόσωπα όσο και από τις επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των φορολογουμένων να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να λάβουν –όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό– την έκπτωση του 3%, είναι σχετικά μικρό. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1,95 εκατ. εκκαθαριστικά σημειώματα και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 5 εκατ. δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 8,9 εκατ. εκκαθαριστικά σημειώματα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Φορολογικές δηλώσεις: Πώς δηλώνονται οι αποζημιώσεις και οι επιστρεπτέες προκαταβολές

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο τη δήλωση έως τις 27 Αυγούστου, καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,4 εκατ. δηλώσεις. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 28,18% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 552.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 386 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 611 ευρώ.

• Το 55,18% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 1.995.260 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 1.081.202 είναι μηδενικά.

• Για το 16,63% των φορολογουμένων ή 328.850 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 204 ευρώ.

• Συνολικά, για το 71,81% των φορολογουμένων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών, φέτος τα ποσοστά των φορολογουμένων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο θα είναι υψηλά και θα κινηθούν περίπου στο 75%.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή