ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς επιβολή προστίμου στην Coca-Cola 3E από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Προς επιβολή προστίμου στην Coca-Cola 3E από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Coca-Cola 3E, καθώς η ανεξάρτητη αρχή, σύμφωνα τουλάχιστον με τη σχετική εισήγηση, διαπίστωσε σειρά αντιανταγωνιστικών πρακτικών της εταιρείας, προκειμένου να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της. Η σχετική εισήγηση θα εξετασθεί από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει γι’ αυτό το θέμα στις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ανεξάρτητη αρχή, οι ελεγκτές της, ύστερα από καταγγελίες της γνωστής εταιρείας αναψυκτικών «ΒΑΠ Παντελής Κουγιός ΑΒΕΕ» που εδρεύει στη Ρόδο, διαπίστωσαν ότι η Coca-Cola 3E για την περίοδο 2015-2020 χρησιμοποίησε πρακτικές όπως:

Παροχή ποικίλων παροχών και οικονομικών ανταλλαγμάτων προς τελικά σημεία πώλησης αναψυκτικών, υπό τους όρους αποκλειστικότητας ή/και εκτοπισμού συγκεκριμένων ανταγωνιστών (και ειδικότερα προϊόντων ή/και ψυγείων ή/και σημάτων των ανταγωνιστών της).

Σύναψη προφορικών (de facto) συμφωνιών αποκλειστικότητας, σε απειλές και τιμωρητική συμπεριφορά σε περίπτωση συνεργασίας με ανταγωνιστικό προμηθευτή, και σε άλλες πρακτικές ισοδύναμου αποτελέσματος με επιβολή αποκλειστικότητας/αποκλεισμού.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑ, «οι υποχρεώσεις αποκλειστικής συνεργασίας αποτελούν σημαντικό εμπόδιο πρόσβασης των ανταγωνιστών στην αγορά και στερούν από τους καταναλωτές τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν ένα μέρος των αναγκών τους από ανταγωνιστές της δεσπόζουσας επιχείρησης κατά παράβαση των ως άνω άρθρων». Και συνεχίζει η ΕΑ: «Υπό το πλέγμα του συνόλου των εμπορικών πρακτικών που εφαρμόζει η CC 3E, προκύπτει σαφώς σχέδιο εκτοπισμού των ανταγωνιστών της, προκειμένου να επιτύχει την αποκλειστικότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία λιανικής διάθεσης επιτόπιας κατανάλωσης».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ΕΑ είχε επιβάλει πρόστιμο 800.000 ευρώ στην Coca-Cola 3E, καθώς υπάλληλοί της είχαν παρεμποδίσει έλεγχο σε υποκατάστημά της στη Ρόδο. Το 2002 η ΕΑ είχε επιβάλει πρόστιμο 2,93 εκατ. ευρώ για παρόμοιες πρακτικές με αυτές που εξετάζονται τώρα, ενώ το 2006 εκδόθηκε νέα απόφαση σε βάρος της εταιρείας, καθώς η ΕΑ έκρινε ότι δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του 2002.