Eύσημα Moody’s στην Alpha Bank για αύξηση κεφαλαίου

Eύσημα Moody’s στην Alpha Bank για αύξηση κεφαλαίου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Alpha Bank, με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, χαρακτηρίζοντάς την πιστωτικά θετική, καθώς αναμένεται να βοηθήσει στην ενίσχυση της κερδοφορίας της και στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank θα της επιτρέψει να αυξήσει το ενεργητικό της μέσω χορηγήσεων νέων δανείων έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024, αξιοποιώντας τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, όπου έχει επίσης παρουσία. Οπως σημειώνει η Moody’s, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης  αναμένεται να προσθέσουν έως και 2% ετησίως στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, με τη μέση ανάπτυξη το 2021-2024 να τοποθετείται στο 4,6%. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, θα οδηγήσει σε σημαντική πιστωτική επέκταση στη χώρα.

«Ως μία από τις τέσσερις κορυφαίες τράπεζες στην Ελλάδα, η Alpha Bank θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα καλύψει την αναμενόμενη υψηλή ζήτηση για δάνεια, η οποία θα τη βοηθήσει να επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% έως το τέλος του 2024, από 1,6% το 2020», τονίζει η Moody’s. Η αύξηση κεφαλαίου τοποθετεί την τράπεζα σε καλή θέση για να αποκομίσει τα οφέλη της αναπτυξιακής δυναμικής που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, στηρίζοντας την κερδοφορία της, επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 της Alpha Bank θα ενισχυθεί κατά περίπου 250 μονάδες βάσης και θα αυξηθεί σε περίπου 15,7% από 13,2% στα τέλη Μαρτίου, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) τοποθετείται στο 15,5% (pro forma για την τιτλοποίηση Galaxy).

Οι ισχυρότεροι δείκτες κεφαλαίου θα βελτιώσουν την ικανότητα της Alpha Bank να διαχειριστεί τα NPEs και να μειώσει τον δείκτη NPEs σε περίπου 7% έως το τέλος του 2022, από 26% με την τιτλοποίηση Galaxy. Παράλληλα, η μείωση των NPEs θα μειώσει το κόστος κινδύνου της τράπεζας σε περίπου 60 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024, από 200 μονάδες βάσης το 2020, στηρίζοντας την κερδοφορία της.

Οπως καταλήγει η Moody’s, η Alpha Bank βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία ως προς την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου, που περιλαμβάνει σειρά συναλλαγών τιτλοποίησης και πώλησης NPEs, το κόστος των οποίων ήταν κυρίως εμπροσθοβαρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή