Τουρκία: Σε υψηλό δύο ετών ο πληθωρισμός

Τουρκία: Σε υψηλό δύο ετών ο πληθωρισμός

Κυμάνθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 17,53%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις ότι θα βρίσκεται κοντά στο 17%

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, φθάνοντας σε υψηλό δύο ετών τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο πληθωρισμός στη χώρα κυμάνθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 17,53%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό κοντά στο 17%. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να καθυστερήσει κάποια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, οδηγώντας σε αναθεώρηση και των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει τράπεζες της Γουόλ Στριτ για την πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, σημειώνοντας άνοδο 1,94%, όταν εκτίμηση του Reuters μιλούσε για αύξηση 1,5%. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινείται σε διψήφια ποσοστά, ενώ η αξία της τουρκικής λίρας έχει υποχωρήσει σημαντικά. Μάλιστα, ο πληθωρισμός σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Τα πρόσφατα στοιχεία οδήγησαν την Goldman Sachs να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα επίπεδα του πληθωρισμού σε ετήσια βάση, στο 16% από 15,5% νωρίτερα. Από την πλευρά της η Barclays εκτιμά πλέον πως αυτός θα διαμορφωθεί στο 14,8% από 13,8% που είχε αρχικά προβλέψει. Σε σημείωμά της η Goldman Sachs επεσήμανε πως η κεντρική τράπεζα θα είναι ικανή να μειώσει τα επιτόκια αργά κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από την πλευρά της, η αμερικανική τράπεζα Citigroup ανέφερε πως δεν αναμένει μέσα στη χρονιά μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Μάιο ο πληθωρισμός σημείωσε μια απροσδόκητη πτώση στο 16,59%, καθώς η άνοδος των τιμών καθυστέρησε λόγω και της επιβολής περιοριστικών μέτρων για τη συγκράτηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ανεξάρτητα όμως από τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία είχε λάβει καλπάζουσα τάση ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, παρά τις προσπάθειες για την εφαρμογή μιας πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εκείνο τον μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος των μεταφορών αυξήθηκε πάνω από 26% τον Ιούνιο, λόγω και των υψηλών τιμών ενέργειας, ενώ τα είδη που αγοράζουν τα νοικοκυριά σημείωσαν περίπου αντίστοιχη άνοδο. Νωρίτερα την Παρασκευή ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, ανέφερε πως ο πληθωρισμός τον τρέχοντα αλλά και τον επόμενο μήνα ενδέχεται να κινηθεί πιο υψηλά από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η ανοδική τάση του πληθωρισμού αυτούς τους μήνες δεν θα επηρεάσει την πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 12,2%. Επίσης αναφέρθηκε ότι ο κ. Καβτσιόγλου και η κεντρική τράπεζα αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα σημειώσει σημαντική πτώση το αργότερο στην αρχή του τέταρτου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή