Κίνα: Υπό εξέταση απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων

Κίνα: Υπό εξέταση απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων

Θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι διεθνείς αγορές με γουάν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ανάδυσή της σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, η Κίνα τηρεί έως τώρα αυστηρή πολιτική περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου και το Πεκίνο διασφαλίζει, έτσι, έναν αυστηρό έλεγχο της οικονομίας. Για πρώτη φορά, όμως, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια αποφασιστική κίνηση, χαλαρώνοντας σημαντικά τους αυστηρούς περιορισμούς, επιτρέποντας στα κινεζικά νοικοκυριά να επενδύσουν στο εξωτερικό τις 50.000 δολάρια που έχουν δικαίωμα να βγάζουν από τη χώρα ετησίως. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να επενδυθούν ανά τον κόσμο περίπου 46,3 τρισ. δολάρια καθώς στο ποσό αυτό υπολογίζει η HSBC ότι θα ανέρχεται το 2025 αθροιστικά η αποταμίευση των κινεζικών νοικοκυριών. 

Oπως επισημαίνει μάλιστα σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το ποσό είναι ισοδύναμο με το σύνολο της αγοράς αμερικανικών ομολόγων. Στόχος του Πεκίνου είναι να ανακόψει τις ανοδικές πιέσεις που δέχεται το κινεζικό νόμισμα και να αποτρέψει τις «φούσκες» που ήδη διαφαίνονται στα κινεζικά χρηματιστήρια αλλά και στην αγορά στέγης μετά τη συνεχή άνοδο των τιμών των  μετοχών και των τιμών των ακινήτων. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες για τις «φούσκες» στις τιμές των μετοχών και των ακινήτων. Αν, πάντως, επιτραπεί στα κινεζικά νοικοκυριά να βγάλουν από τη χώρα τα δυσθεώρητα ποσά που έχουν αποταμιεύσει και να αντλήσουν αποδόσεις από όλον τον κόσμο, οι συνέπειες μπορεί να είναι χαοτικές, τόσο για την Κίνα όσο και για τις δυτικές οικονομίες. 

Οπως τονίζουν οι FT,  θα αρκούσε να επενδύσει στο εξωτερικό και μόνον το 10% των κινεζικών νοικοκυριών για να πλημμυρίσουν οι διεθνείς αγορές με κινεζικό χρήμα. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της HSBC, αν αυτό το 10% των κινεζικών νοικοκυριών επενδύσει τις 50.000 δολάρια που δικαιούται να βγάλει από τη χώρα, θα πρόκειται συνολικά για κεφάλαια ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Μάικλ Εβρι, αναλυτής της Rabobank, επισημαίνει πως οι τράπεζες περιμένουν με βουλιμία το κινεζικό χρήμα, ωστόσο θεωρεί απίθανο να ανοίξει ελεύθερα η κάνουλα από την Κίνα. Οπως τονίζει, αν αφεθούν εντελώς ελεύθεροι οι Κινέζοι να επενδύσουν στο εξωτερικό, τότε θα καταρρεύσουν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων στο εσωτερικό της Κίνας όπως επίσης και το ίδιο το νόμισμά της.

Και τονίζει η βρετανική εφημερίδα πως στο παρελθόν έχουν ανακληθεί προσπάθειες χαλάρωσης των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου. Το 2016, για  παράδειγμα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαγόρευσε τη χρήση των λεγόμενων πιστωτικών καρτών «διπλού νομίσματος», οι οποίες επέτρεπαν σε Κινέζους να πραγματοποιούν αγορές στο εξωτερικό μέσω της Visa και της Mastercard. Τότε απαγορεύθηκε η χρήση της μεγαλύτερης εταιρείας πιστωτικών καρτών στη χώρα, Unionpay, για την αγορά ασφαλειών στο Χονγκ Κονγκ. Είχε προηγηθεί κύμα Κινέζων που αγόραζαν στο Χονγκ Κονγκ ασφαλιστικά συμβόλαια με χαρακτήρα αποταμίευσης. Με την πάροδο του χρόνου, βρίσκονταν να έχουν στο Χονγκ Κονγκ ποσά μεγαλύτερα των 50.000 δολαρίων που τους επιτρέπονταν.

Οι Αρχές εξετάζουν να θέσουν σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει στα νοικοκυριά σε εννέα κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σεντζέν και η Γκουανγκτζού, να επενδύουν 154.000 δολάρια σε funds του Χονγκ Κονγκ μικρού και μεσαίου ρίσκου. Εμμέσως μπορεί έτσι και να τους προσφέρει πρόσβαση στις αγορές τόσο των ΗΠΑ όσο  και άλλων χωρών. Οι μεγάλες μεταβολές στην πολιτική της Κίνας σημειώνονται με σταδιακά βήματα και με αργούς ρυθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή