Πτώση λόγω ανησυχιών για την ανάκαμψη

Πτώση λόγω ανησυχιών για την ανάκαμψη

Στα ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν χθες τις συναλλαγές τους τα χρηματιστήρια στη Γηραιά Ηπειρο εξαιτίας ανησυχιών για την πορεία της ανάκαμψης, ενώ αναλόγως κινούνταν και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά λόγω εξελίξεων στο μέτωπο της αγοράς του πετρελαίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -0,52%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν πτώση της τάξεως του 1% και 0,76% αντιστοίχως πριν από το κλείσιμο της αγοράς χθες. Eπειτα από επτά συνεδριάσεις με αδιάλειπτη άνοδο, οι δείκτες στην αμερικανική αγορά επηρεάστηκαν από την εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» εξαιτίας της διαμάχης εντός του ΟΠΕΚ και της επιθετικής πολιτικής του Πεκίνου ως προς τους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους της χώρας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαζικές χθεσινές πωλήσεις στην Ευρώπη σημειώνονται, ενώ έχουν προηγηθεί τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη. Ωστόσο, το κλίμα μεταβλήθηκε, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ομόλογα, φοβούμενοι τους κινδύνους για την ανάπτυξη. Ολα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν απώλειες σχεδόν 1%, ενώ ειδικά ο FTSE 100 στο Λονδίνο, στον οποίο η συμμετοχή πετρελαϊκών εταιρειών είναι εκτεταμένη, είχε τη χειρότερη επίδοση δεκαπενθημέρου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδά τους σε διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Το ευρώ προς το δολάριο εξασθένησε 0,4%, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 17 Ιουνίου. Διαμορφώθηκε στα 1,1814 δολάρια. 

Ο δείκτης κλίματος μεταξύ των Γερμανών επενδυτών εξασθένησε περισσότερο από όσο αναμενόταν τον Ιούλιο, αν και συγκριτικά παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αλλα στοιχεία δείχνουν ότι οι παραγγελίες για γερμανικής κατασκευής προϊόντα εμφάνισαν τη δραστικότερη μείωσή τους τον Μάιο σε σύγκριση με τον πρώτο εγκλεισμό το 2020 και αυτό αποδίδεται στην ελαττωμένη ζήτηση από χώρες εκτός Ευρωζώνης. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν υπεράνω του αναμενόμενου τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο είχαν μείωση. «Τα ασθενικά οικονομικά στοιχεία δεν συμβάλουν στο να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των επενδυτών αναφορικά με την πορεία της ανάκαμψης», παρατηρεί ο Τζόσουα Μαχόνι, ανώτερος αναλυτής αγορών της IG. Μεταξύ των κλαδικών δεικτών στην Ευρώπη, πέραν εκείνου της ενέργειας με κάμψη 1,8%, τη μέγιστη πτώση είχε του αυτοκινήτου με -2,9%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,89%, με -0,96% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,91% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,84% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,96% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή