Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με αυξημένο τζίρο

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος με αυξημένο τζίρο

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,18%, στις 878,55 μονάδες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Προσπάθησε και τελικά τα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινηθεί, έστω και οριακά, ανοδικά κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, κρατώντας τα κρίσιμα σημεία στήριξης, με τον τζίρο ωστόσο να συνεχίζει να μαρτυράει την πλήρη απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι επενδυτές προχώρησαν και πάλι σε περιορισμένες κινήσεις, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται μέρος του τραπεζικού ταμπλό, ενώ δεν έλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ειδικά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Η αδυναμία της αγοράς δεν ανησυχεί τους αναλυτές, καθώς εξηγείται τόσο από τα νέα δεδομένα για τις προοπτικές του τουρισμού που φέρνει η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», όσο και από την άντληση μεγάλου ποσού κεφαλαίων από την αγορά από εισηγμένες, λόγω των πρόσφατων καθώς και των επικείμενων εκδόσεων. Αυτόν τον μήνα αναμένονται τουλάχιστον τρία νέα εταιρικά ομόλογα (Prodea, Μotor Oil, ΔΕΗ). Αν και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα ετεροχρονίζεται, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα το Χ.Α. θα κεφαλαιοποιήσει την εισροή των κεφαλαίων της Ε.Ε., η οποία θα δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ αλλά και στην κερδοφορία εταιρειών και τραπεζών.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 878,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,63 εκατ. ευρώ, με τα δύο τρίτα να αφορούν πακέτα, κυρίως της Eurobank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,04% στις 2.119,63 μονάδες, ενώ κατά 0,06% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.385,71 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Aegean και Βιοχάλκο με κέρδη 2,46%, καθώς και οι ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 2,33%, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,96% στις 538,26 μονάδες, με την Alpha Bank να υποαποδίδει κλείνοντας στο -1,71%, τη Eurobank στο -1,62%, ενώ κέρδη 0,29% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα και 0,36% η Τράπεζα Πειραιώς.

Η ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου επεφύλασσε φέτος αρνητικές εκπλήξεις, καθώς ο συνήθης επιλεκτικός καλλωπισμός των αποτιμήσεων αντικαταστάθηκε από επιθετικές ρευστοποιήσεις, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, οδηγώντας το Χ.Α. κάτω από τις 880 μονάδες, ενώ η διάθεση για περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνηση φαίνεται ως επικρατέστερο σενάριο, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες για κίνηση προς τις 950 μονάδες υπό το ενδεχόμενο αυξημένων ταξιδιωτικών εισπράξεων του καλοκαιριού.

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού απειλεί με αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης, έτσι το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα ίσως δεν έλθει φέτος και στην καλύτερη περίπτωση θα έλθει σε κάποιο βαθμό τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις κεφαλαίων λόγω των πολλαπλών ομολογιακών εκδόσεων, που είτε έγιναν είτε πρόκειται να γίνουν, αλλά και των ΑΜΚ, έχουν συμβάλει στη συναλλακτική καθίζηση των τελευταίων ημερών.

Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν μεν σκηνικό απροθυμίας για συμμετοχή νέων κεφαλαίων και προδιάθεση ρευστοποιήσεων από όσους μπορούν να καταγράψουν κεφαλαιακά κέρδη, αλλά δεν αναιρούν το θετικό αφήγημα του Χ.Α., με την προοπτική επιτάχυνσης της εισροής ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT