Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς

Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς

Από τη συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο έως την πλήρη εφαρμογή του, η απόσταση είναι τεράστια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Οι χώρες που ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους για την υιοθέτηση ενός διεθνούς ελάχιστου φόρου επί των εταιρικών κερδών έχουν μπροστά τους ένα δρόμο με εμπόδια, ακόμα και αν ήδη 130 από αυτές έχουν συγκατανεύσει στο να αναθεωρήσουν τον τρόπο φορολόγησης των πολυεθνικών. Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της «Ομάδας των Είκοσι» αναμένεται να εγκρίνουν τη συμφωνία στις συναντήσεις τους την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βενετία. Σε προκαταρκτική φάση οι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2023, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι χώρες να έχουν επεξεργαστεί τις υπάρχουσες εκκρεμότητες έως τον Οκτώβριο, οπότε οι φορολογικοί κώδικες να μπορούν να αναθεωρηθούν το 2022. Εν τω μεταξύ, ορισμένες από τις χώρες που συγκατατέθηκαν, μεταξύ των οποίων η Ινδία και η Ελβετία, έκτοτε έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις. Οπερ σημαίνει ότι το 2023 ως έτος εφαρμογής μπορεί να είναι μια αισιόδοξη προσέγγιση, δεδομένου ότι πολλές χώρες χρειάστηκαν χρόνια για να επικυρώσουν μια προηγούμενη τροποποίηση των διεθνών φορολογικών συμβάσεων.

Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος επιβολής του ελάχιστου φόρου είναι να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία. Κι αυτό τοποθετείται στη διάρκεια της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε., την οποία το πρώτο ήμισυ του 2022 ασκεί η Γαλλία. Αρκεί, βέβαια, να επιτευχθεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, όταν χώρες με χαμηλότατο φορολογικό συντελεστή, όπως η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, δεν υποστήριξαν τη συμφωνία του ΟΟΣΑ. Πηγές αναφέρουν ότι θα ασκηθεί πίεση στις παραπάνω χώρες, κι ενώ οι Ιρλανδοί και οι Εσθονοί ενδεχομένως να πεισθούν, οι Ούγγροι αναμένεται να τηρήσουν πιο σκληρή στάση. Η δε Κύπρος, και αυτή πρέπει να ακολουθήσει ως μέλος της Ε.Ε., αν και δεν συμμετείχε στις συνομιλίες του ΟΟΣΑ. Κατά τον Πέτερ Βάλε, συνεταίρο σε θέματα διεθνούς φορολογίας στον λογιστικό όμιλο Grant Thornton στο Δουβλίνο, είναι λίγα όσα τελικά μπορούν να κάνουν χώρες όπως η Ιρλανδία για να εμποδίσουν τη συμφωνία να λάβει σάρκα και οστά. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, ο οποίος χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο φόρος αυτός ενδεχομένως να την κάνει να περιέλθει σε δυσμένεια έναντι της Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο της ευρύτερης φορολογικής συμφωνίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει οι συμμετέχουσες χώρες να απορρίψουν τον υφιστάμενο φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, που θεωρούν ότι στοχοποιεί κατά τρόπο αθέμιτο τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ. Τέλος, εντός ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ασχολείται με την προώθηση των προτεινόμενων φορολογικών αυξήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ελάχιστου συντελεστή 15% στα εταιρικά κέρδη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT