Ανοδικές τάσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικές τάσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένη ευφορία επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Τις ανοδικές τάσεις ενίσχυσε, όμως, παράλληλα το κατηγορηματικά θετικό κλίμα στη Wall Street, όπως και οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που εξώθησαν ανοδικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, για την επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς και για τη μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, επιβάρυναν προσωρινά το κλίμα ορισμένες στιγμές, αλλά συνολικά δεν είχαν καθοριστικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,78%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,71%. Παράλληλα ο δείκτης Xetra DaX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 1,17% και ο CAC 40 του Παρισιού με μικρά κέρδη 0,31%. Η άνοδος ήταν γενικευμένη  στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως εκείνες του Βελγίου, της Τσεχίας, Δανίας,, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρωσίας, Σουηδίας, ακόμη και της γειτονικής Τουρκίας. 

Στη βρετανική αγορά κερδισμένες χθες ήταν οι μετοχές ορυχείων  και εταιρειών παραγωγής πρώτων υλών, όπως οι BHP Group, Anglo American Plc, Glencore, Rio Tinto, Antofagasta, Rentokil Initial, Ashtead Group, Experian, Evraz, Berkeley Group, Smith (DS), Severn Trent, Spirax-Sarco Engineering, Johnson Matthey και Sainsbury που σημείωσαν κέρδη από 1,8% ές 3,2%.

Στην αντίθετη πορεία, μιλώντας πάντα για τη βρετανική αγορά, βρέθηκαν οι μετοχές των Informa, Entain, IAG, Rolls-Royce Holdings και  Flutter Entertainment που σημείωσαν αισθητή πτώση. Παράλληλα στην αγορά της Γαλλίας τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Essilor και Saint Gobain, με τις μετοχές τους να κλείνουν με κέρδη 2,3% και 2% αντιστοίχως.

Στη γαλλική αγορά χαμένες ήταν, αντιθέτως, οι μετοχές των Renault, Safran, BNP Paribas, Valeo, Air France-KLM, Societe Generale και Airbus Group που υποχώρησαν από 1% έως 2%. Στην αγορά της Γερμανίας η μετοχή της Heidelberg Cement σημείωσε πραγματικό ράλι πάνω από 4%, η μετοχή της SAP 3,3%, E.ON, RWE, Adidas, Merck, Vokswagen, Beiersdorf, Deutsche και Telekom Puma ενισχύθηκαν από 1% έως 2,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή