Δεκαπέντε εταιρείες έλαβαν άδειες τυχερών παιχνιδιών στον πρώτο κύκλο

Δεκαπέντε εταιρείες έλαβαν άδειες τυχερών παιχνιδιών στον πρώτο κύκλο

Η ΕΕΕΠ έχει εισπράξει 21.750.000 ευρώ από τα 72 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν συνολικά στη διαδικασία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 15 εταιρείες έλαβαν άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, κατά τον πρώτο κύκλο της διαδικασίας αδειοδότησης που πραγματοποίησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Αιτήσεις είχαν υποβάλει 21 εταιρείες, από τις οποίες έξι δεν αδειοδοτήθηκαν, με την ΕΕΕΠ να έχει εισπράξει τίμημα ύψους 21.750.000 ευρώ από τα 72 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν συνολικά στη διαδικασία. Κατά κανόνα, οι πάροχοι που αδειοδοτούνται καταθέτουν την πρώτη δόση του τιμήματος –εκτός από τον ΟΠΑΠ που εξόφλησε με μετρητά το σύνολο του τιμήματος, ύψους 5 εκατ. ευρώ– ενώ έχουν υποβάλει εγγυητικές επιστολές, συνολικής αξίας 14,5 εκατ. ευρώ.

Από τις συνολικά έξι εταιρείες που δεν αδειοδοτήθηκαν, οι τρεις έλαβαν το πράσινο φως μέσω συνδεδεμένων με αυτές σχημάτων. Πρόκειται για την Kaizen Gaming International, που μεταφέρει την άδεια στη συνδεδεμένη με αυτήν Stoiximan, τη Love 2 Celebrate Limited και τη Logflex Ltd, που, αντί αυτών, άδεια λαμβάνουν οι συνδεδεμένες Netbet Enterprises και Gamart Ltd, αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι τρεις πάροχοι που δεν αδειοδοτήθηκαν, βάσει όσων προβλέπει η νομοθεσία, θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους, ειδάλλως θα ενταχθούν στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων (black list). Με τη διαδικασία αδειοδότησης να παραμένει ανοιχτή, έχουν ήδη κατατεθεί δύο καινούργιες αιτήσεις, οι οποίες τελούν υπό αξιολόγηση.

Επίσης, η ΕΕΕΠ έχει χορηγήσει 226 άδειες καταλληλότητας στα φυσικά πρόσωπα (π.χ. διευθύνων σύμβουλος, μέλη Δ.Σ. κτλ.) που επιτελούν τις λεγόμενες κρίσιμες λειτουργίες (οργάνωση, συντονισμός, εποπτεία κι έλεγχος τυχερών παιγνίων) των παρόχων, όπως και 36 άδειες καταλληλότητας (παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων) όλων των κατηγοριών.

Οπως έχει ανακοινώσει η Αρχή, οι έλεγχοι συνεχίζονται για τις άδειες καταλληλότητας συνεργατών και στελεχών των αδειοδοτημένων εταιρειών, καθώς επίσης για τις άδειες καταλληλότητας κατασκευαστών και εισαγωγέων – προμηθευτών. Το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων έναρξης της διεξαγωγής των παιγνίων για τους αδειοδοτημένους παρόχους (Go Live), βήμα που θα επιτρέψει η αγορά διαδικτυακών παιγνίων να λειτουργήσει υπό το νέο καθεστώς.

Βάσει του νέου καθεστώτος αδειοδότησης των παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου χορηγούνται άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα (τύπου Α), που συνοδεύεται με την καταβολή τιμήματος ύψους 3 εκατ. ευρώ, και για τα online τυχερά παίγνια (τύπου Β), όπως πόκερ και μπλακ τζακ, που αντιστοιχούν σε τίμημα 2 εκατ. ευρώ. Στο νέο καθεστώς λειτουργίας, οι πάροχοι έχουν την υποχρέωση να υλοποιήσουν διάταξη ασφαλούς αποθήκευσης δεδομένων (SAFE), η οποία υποδέχεται τα δεδομένα (π.χ. κωδικός, όνομα, κατηγορία στοιχηματικού παιχνιδιού) των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων τους. Τα δεδομένα αυτά υποδέχεται η ΕΕΕΠ, που προχωράει σε αποθήκευση, ανάλυση, επεξεργασία και παρουσίασή τους, ασκώντας τον εποπτικό ρόλο της. Για τον προσδιορισμό των προδιαγραφών των μοντέλων δεδομένων προς αποθήκευση στα συστήματα SAFE των παρόχων, όπως και του περιεχομένου των αναφορών, η ΕΕΕΠ ξεκίνησε, χθες, δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 19 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή