Ένταση Ουάσιγκτον – Βρυξελλών για τον ψηφιακό φόρο

Ένταση Ουάσιγκτον – Βρυξελλών για τον ψηφιακό φόρο

Επίμονες αμερικανικές πιέσεις για απόσυρση του ευρωπαϊκού σχεδίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οδεύει προς την τελική της φάση και παραπέμπεται στο G20 η συμφωνία 130 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ για τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ε.Ε. προωθεί παράλληλα τις δικές της προτάσεις για τον φόρο στους ψηφιακούς κολοσσούς. Η Ουάσιγκτον, όμως, ασκεί επίμονες πιέσεις στις Βρυξέλλες να αποσύρουν το σχέδιο του λεγόμενου ψηφιακού φόρου, υποστηρίζοντας πως αντιβαίνει στη δέσμευση της Κομισιόν ότι θα αποφύγει οποιαδήποτε μέτρα ή αντίποινα υπό μορφήν δασμών ή φόρων όσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτατα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στην αρχή της εβδομάδας ότι ο ψηφιακός φόρος που προωθεί η Ε.Ε. έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους του ΟΟΣΑ και στο G7 λίγες ημέρες νωρίτερα. Οπως επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ, πάντως, δεν μπορεί να εξακριβωθεί κατά πόσον είναι πράγματι συμβατός ή ασύμβατος ο ευρωπαϊκός ψηφιακός φόρος με τον ελάχιστο εταιρικό φόρο προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία σε διεθνές επίπεδο. Σχολιάζοντας σχετικά, ο επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Ε.Ε. θεωρεί πως ο ψηφιακός φόρος που προωθεί θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον ελάχιστο εταιρικό φόρο.

Ανώτερα στελέχη της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών έχουν επαφές αυτή την εβδομάδα πριν από τη συνάντηση του G20, που συγκαλείται αύριο στη Βενετία. Εκτιμάται πως στις διμερείς συναντήσεις θα καταλάβει καθοριστικό χώρο και χρόνο το θέμα των φόρων στους ψηφιακούς κολοσσούς. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν θα συναντηθεί άλλωστε με μέλη του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενη στη συνάντησή της με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο Ψηφιακής Πολιτικής και Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η κ. Γέλεν μίλησε για μια «εποικοδομητική και καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων».

Το σχέδιο της Ε.Ε. να εφαρμόσει τον δικό της ψηφιακό φόρο μέσα στον μήνα, όμως, ενδέχεται να αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τη στιγμή που οι συνομιλίες για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο βρίσκονται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπογραμμίζουν, πάντως, πως ο επίμαχος ευρωπαϊκός φόρος δεν μοιάζει με την πρόταση που υπέβαλε το 2018 για ένα φόρο στοχευμένο αποκλειστικά κατά των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών του κόσμου. Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω φόρος προσέκρουσε τότε στη σθεναρή αντίσταση μικρότερων χωρών. Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρόκειται, αντιθέτως, για φόρο που στοχεύει σε εκατοντάδες εταιρείες με ψηφιακή παρουσία και δεν στοχοποιεί ειδικά τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή