Κατά 600 δισ. δολ. θα αυξηθεί φέτος το χρέος των επιχειρήσεων

Κατά 600 δισ. δολ. θα αυξηθεί φέτος το χρέος των επιχειρήσεων

Ανοδο κεφαλαιακών δαπανών αναμένει για το 2021 η Janus Henderson

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ θα εκτιναχθεί το παγκόσμιο εταιρικό χρέος, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 600 δισ. δολάρια το τρέχον έτος και να αγγίξει έως και τα 8,9 τρισ. δολάρια, παραμένοντας, ωστόσο, χαμηλότερα από πέρυσι. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως το 2020 το χρέος των επιχειρήσεων σε διεθνή κλίμακα είχε εκτιναχθεί στα υψηλότατα επίπεδα των 13,5 τρισ. δολαρίων. Κι αυτό θα συμβεί, διότι οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον αρχίσει να δαπανούν μέρος από τις τεράστιες ποσότητες ρευστού που είχαν εν μέσω πανδημίας συγκεντρώσει. Τα σχετικά καταγράφονται σε έρευνα την οποία διεξήγαγε ο όμιλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες το παρελθόν έτος είχαν δανειστεί ποσό – ρεκόρ της τάξεως του 1,3 τρισ. δολαρίων, αλλά έδειξαν μεγάλη προσοχή στο πώς το δαπανούσαν. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαθέτουν σε ρευστό περί τα 5,2 τρισ. δολάρια. Συνολικά, κατόπιν τούτων, το χρέος τους αθροιστικά ανήλθε 10,2%, στα 13,5 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2020. Το καθαρό χρέος των εταιρειών διεθνώς από το οποίο αφαιρείται η ρευστότητα εμφάνισε αύξηση στα 8,3 τρισ. δολάρια.

Κι ενώ η οικονομική ανάκαμψη σταδιακά εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο, ο επενδυτικός οίκος Janus Henderson προσδοκά άνοδο στις κεφαλαιακές δαπάνες, την καταβολή μερισμάτων και την εκ νέου αγορά μετοχών κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και πέραν αυτού. Με αυτά κατά νου, το παγκόσμιο καθαρό χρέος των επιχειρήσεων εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 500 – 600 δισ. δολάρια έως την εκπνοή του έτους και θα φθάσει τα 8,8 – 8,9 τρισ. δολάρια, όπως προβλέπεται στην έρευνα. Παρά ταύτα, η Janus Henderson παρατηρεί ότι η βελτίωση στην ποιότητα των πιστώσεων σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας και την υποστηρικτική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις. Βέβαια, δεν παύει να υπάρχει και η πιθανότητα να αναθερμανθεί ο πληθωρισμός εξαιτίας όλων των ανωτέρω παραγόντων. Ειδικότερα, οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων, που είναι γνωστά με τον χαρακτηρισμό «ομόλογα – σκουπίδια», έχουν από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα την καλύτερη επίδοση, διότι δείχνουν λιγότερο ευπρόσβλητα από τις κινήσεις των επιτοκίων. 

«Οι προοπτικές υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης και η επανεμφάνιση του πληθωρισμού δηλώνουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη στο πεδίο των πιστώσεων καλυτερεύουν. Η ροή ρευστού βελτιώνεται, καθώς και τα επίπεδα μόχλευσης», επισημαίνουν στο Reuters οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων Τομ Ρος και Σεθ Μέγιερ. «Σαφώς και τα επίπεδα δανεισμού των εταιρειών έχουν ανέλθει, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι διάπλατα ανοιχτές και η ανεμπόδιστη ροή ρευστού επιταχύνεται, οπότε πλέον πνέει για τις εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο ούριος άνεμος». 

Τέλος, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων προέβλεψαν πως θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά των πτωχεύσεων, ίσως και κάτω από 1%, ενώ εκτιμούν ότι την προσεχή χρονιά θα παρατηρηθεί μία ελαφρά αύξηση – πάντως, δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι ειδικά κλάδοι όπως οι αεροπορικές εταιρείες και η αναψυχή, παραμένουν ευάλωτοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή