Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών στη Γηραιά Ηπειρο, αλλά και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, διότι οι επενδυτές ανησυχούν για την ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάκαμψης λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και στρέφονται ως εναλλακτική επιλογή στα κρατικά ομόλογα, προκάλεσαν πολύ μεγάλες απώλειες στους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Οι περισσότεροι απώλεσαν άνω του 1,60% της αξίας τους. Μεταξύ αυτών τη δραστικότερη κάμψη εμφάνισε στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ο οποίος χθες έκλεισε με -2,55%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με -1,68%, με -1,73% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -2,01% στο Παρίσι ο CAC 40 και με -2,31% ο IBEX στη Μαδρίτη, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 είχε πτώση 1,72%. Η επίδοση του STOXX 600 ήταν η χειρότερη σε διάστημα δύο μηνών και ενδέχεται να διακόψει μια αδιάλειπτα κερδοφόρο περίοδο πέντε μηνών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ορίσει νέο στόχο πληθωρισμού στο 2%, όταν προηγουμένως ήταν πλησίον του 2% αλλά κατά τι χαμηλότερος από αυτό. Οι αγορές θεωρούν ήπιο αυτόν τον στόχο και η αλλαγή του δεν τις απέτρεψε από μαζικές πωλήσεις. Στην αμερικανική αγορά, αργά χθες πριν από το κλείσιμο, ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν απώλειες 0,78% και 0,70%, αντιστοίχως.
Οπως παρατηρεί o Τζάι Μάλι, υπεύθυνος στρατηγικής παγκοσμίων αγορών στην JP Morgan Asset Management, «δεδομένου ότι στο πλαίσιο της Ευρωζώνης τώρα πλέον εδραιώνεται περαιτέρω ο χαμηλός πληθωρισμός, η μεταβολή στον στόχο της ΕΚΤ σημαίνει απλά πως η πολιτική της θα παραμείνει χαλαρή για πολύ μεγαλύτερο διάστημα». Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης χθες είχε δραστική πτώση σχεδόν 3%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξακολούθησαν την καθοδική πορεία τους. Στο πεδίο των γερμανικών ομολόγων 10ετίας, οι αποδόσεις τους δεν είχαν παρά ελάχιστη μεταβολή στο -0,31%, ενώ στα 10ετή αμερικανικά υπήρξε πτώση δύο μονάδων βάσης, στο 1,29%. Το ευρώ ενισχύθηκε χθες ως προς το δολάριο 0,4% στο 1,1838 δολάριο και στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Yόρκης ανήλθε κατά 0,6% στα 72,62 δολάρια το βαρέλι. Αν και πολλοί επενδυτές, τέλος, δυσκολεύονται να αντιληφθούν πλήρως τις αφορμές που προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον στην αγορά ομολόγων, η επαναφορά του φόβου για τον πληθωρισμό, η αίσθηση πως η ανάπτυξη ίσως έχει κορυφωθεί και το ότι τα επενδυτικά κεφάλαια αποδεσμεύονται από εσφαλμένα στοιχήματα μπορούν να δώσουν ορισμένες εξηγήσεις.