Απλήρωτους φόρους ύψους 2,64 δισ. ευρώ άφησαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα οι φορολογικές οφειλές είναι αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κάτι που οφείλεται στις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν απέδωσαν τον οφειλόμενο ΦΠΑ αλλά και πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τη φορολογική διοίκηση. Μόνο τον Μάιο επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν ΦΠΑ ύψους 173,3 εκατ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο Μάιο του 2020 δεν είχε καταβληθεί ΦΠΑ ύψους 30,4 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν με παραβάσεις δεν κατάφεραν τον Μάιο να πληρώσουν 44 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2020.
Ωστόσο, σημαντικά είναι τα στοιχεία των εισπράξεων έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους. Συγκεκριμένα, στο 5μηνο του 2021 έφτασαν τα 661 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 είχαν εισπραχθεί 450 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 47%).
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:
• Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,64 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
• Μόνο τον Μάιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 315 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν 84 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 275%.
• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 109,084 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24,75 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 84,3 δισ. ευρώ.
• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.905.073. Μάλιστα, σε 1.299.004 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Με τα χρέη στην εφορία να διογκώνονται αλλά και την αβεβαιότητα να επικρατεί στην αγορά, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο, κυρίως των χρεών που δημιουργήθηκαν τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Εκτός από τα χρέη της πανδημίας, τα οποία τέθηκαν σε αναστολή πληρωμής, η κυβέρνηση στον σχεδιασμό της έχει εντάξει και τις οφειλές τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από τον ΕΝΦΙΑ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ελαφρώς περισσότερες δόσεις (από τις 24 έως 48 που είχαν ανακοινωθεί) με στόχο να εγκριθεί το σχέδιο από τους θεσμούς. Συγκεκριμένα, η αποπληρωμή των οφειλών μπορεί να γίνει σε 24 άτοκες δόσεις, οι οποίες θα μπορούν να φθάσουν τις 72 έντοκες, με επιτόκιο το οποίο θα κλιμακώνεται. Δηλαδή, όσο περισσότερες δόσεις τόσο υψηλότερο επιτόκιο.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος, υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα.