Η σταδιακή και ιδιότυπη λόγω πανδημίας κορωνοϊού έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 73.502 νέων θέσεων εργασίας τον φετινό Ιούνιο, 35.934 περισσότερων από τον Ιούνιο του 2020, όταν η χώρα έβγαινε από το α΄ lockdown.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», κατά το α΄ εξάμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί 250.610 νέες θέσεις εργασίας, στοιχείο που δημιουργεί κάποιες ελπίδες έστω για συγκράτηση της απασχόλησης μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης και την προσπάθεια των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς είχαν δημιουργηθεί μόλις 43.394 θέσεις εργασίας (-207.216 θέσεις εργασίας σε σχέση με φέτος). Βέβαια, το α΄ εξάμηνο του 2019 είχαν προκύψει 296.466 νέες θέσεις εργασίας (-45.856 νέες θέσεις σε σχέση με το τρέχον έτος). Αναλυτικά, τον φετινό Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 311.649 προσλήψεις, 73.296 περισσότερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ομως, καταγράφηκαν και 238.147 απολύσεις – αποχωρήσεις, αυξημένες κατά 37.363 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Μάλιστα, η φετινή επίδοση με τις 73.502 νέες θέσεις εργασίας είναι η καλύτερη που έχει καταγραφεί την τελευταία 20ετία, από το 2001 και μετά. Καθώς βέβαια ισχύουν ακόμη οι πρόνοιες που προβλέφθηκαν παράλληλα με τη λήψη των μέτρων στήριξης, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις, εντός του 2021 δεν έχει υπάρξει ακόμη μήνας με αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων – απολύσεων / αποχωρήσεων.
Ο τουρισμός, ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, κατέχει τα πρωτεία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς 50.157 νέες θέσεις δημιουργήθηκαν στα καταλύματα και ακολουθούν οι υπηρεσίες εστίασης με +43.950 θέσεις. Στην εκπαίδευση, λόγω της λήξης της σχολικής περιόδου, καταγράφηκαν οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας (-56.174).
Αλλά και στα στοιχεία ανά ειδικότητα φαίνεται επίσης η θετική επίδραση του τουρισμού, καθώς οι περισσότερες θέσεις αφορούν σερβιτόρους, τραπεζοκόμους και μπάρμαν (+33.184) και ακολουθούν οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων (+17.496 θέσεις), οι πωλητές και οι ταμίες (+11.455 θέσεις), οι καμαριέρες (+10.626 θέσεις) και οι υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ (+8.585 θέσεις).