ΔΕΣΦΑ : Ομολογιακό δάνειο άνω των 400 εκατ.

ΔΕΣΦΑ : Ομολογιακό δάνειο άνω των 400 εκατ.

Για τη χρηματοδότηση του «πράσινου» επενδυτικού σχεδίου ύψους 540 εκατ.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου άνω των 400 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού του προγράμματος συνολικού ύψους 540 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει την εταιρεία στην επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης. 

Ο ΔΕΣΦΑ έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η οποία όπως τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Maria Rita Galli, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, «επισφραγίζει την εμπιστοσύνη που δείχνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντας στον ΔΕΣΦΑ να υλοποιήσει το μακροπρόθεσμο επενδυτικό του πλάνο». Το ομολογιακό δάνειο θα είναι δωδεκαετούς διάρκειας και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των παγίων θα ανέλθει σε 405 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα προσαύξησης κατά 70 εκατ. ευρώ, και το κόστος του προβλέπεται να είναι μικρότερο από το τρέχον κόστος δανεισμού. Επίσης προβλέπεται ανακυκλούμενη χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ διάρκειας 12 ετών, με περιθώριο επίσης μικρότερο από το τρέχον κόστος δανεισμού. 

Μείωση τελών

Η κ. Galli ανακοίνωσε χθες και τη μείωση των τελών χρήσης του δικτύου από 1/1/2022 σε ποσοστό 17%-18% για τους χρήστες εισόδου και κατά 23%-24% για τους χρήστες εξόδου. Η μείωση αφορά στους 49 χρήστες του ΕΣΦΑ και τους 33 του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας. Η μέση χρέωση χρήσης συστήματος φυσικού αερίου ανέρχεται σήμερα σε 3,3 ευρώ/μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι μετά τη μείωση η χρέωση θα κυμανθεί μεταξύ 2,5 και 2,7 ευρώ/μεγαβατώρα. 

Η μείωση τελεί στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και είναι αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου το 2020, που οδήγησε σε υπερανάκτηση εσόδων σε σχέση με το ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο που είχε εγκρίνει η αρμόδια αρχή. Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου σημείωσε ιστορικό ρεκόρ το 2020 φτάνοντας στα 5,6 δισ. κυβικά μέτρα. Αύξηση της τάξης του 14,11% καταγράφεται και το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια, για να φτάσει το 2025 στα επίπεδα των 6-7 δισ. κυβικών μέτρων.

Τα έργα

Στο επίκεντρο του επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΣΦΑ, ύψους άνω των 540 εκατ. ευρώ, βρίσκονται έργα που πρόκειται να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, προετοιμάζοντας παράλληλα το σύστημα για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον. Από αυτά τα έργα ξεχωρίζει η ανάπτυξη νέων αγωγών υψηλής πίεσης στη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Πάτρας, δύο νέα, εθνικά, αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας που θα επιτρέψουν την τροφοδοσία πλήθους νέων περιοχών και αγορών με φυσικό αέριο. Τα έργα αυτά επιβεβαιώνουν τον κομβικό ρόλο των υποδομών φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΕΣΕΚ και του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. 

Με τη συμμετοχή του στο έργο White Dragon, το οποίο προγραμματίζεται με επίκεντρο την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΔΕΣΦΑ επενδύει στο δίκτυό του, προκειμένου αυτό να καταστεί 100% έτοιμο για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου και ενδεχομένως άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον, με την ανάλογη προετοιμασία και προσαρμογή του. Επιπλέον συμμετέχει, μαζί με άλλους δώδεκα (12) Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (TSOs), στην πρωτοβουλία European Hydrogen Backbone (EHB), η οποία μοιράζεται το όραμα για τη δημιουργία ενός δικτύου αγωγών υδρογόνου, μήκους περίπου 40.000 χλμ., σε 21 χώρες έως το 2040.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή