Aύξηση εμπορικού ελλείμματος στο πεντάμηνο

Aύξηση εμπορικού ελλείμματος στο πεντάμηνο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, απόρροια της αύξησης του μεταφορικού κόστους και πολλών εισαγόμενων πρώτων υλών αλλά και τελικών προϊόντων. Η αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών μπορεί έως ένα βαθμό να κλείνει την «ψαλίδα», η απόσταση, όμως, που απομένει είναι πολύ μεγάλη. Πρώτον, διότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και, δεύτερον, διότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα «μετακύλιση του κόστους παραγωγής στην τελική τιμή με κίνδυνο απώλειας ανταγωνιστικότητας ή απορρόφηση του κόστους με απώλειες σε έσοδα και περιθώριο κέρδους».

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν μεν σημαντική αύξηση των εξαγωγών τον Μάιο του 2021 (εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς τον περσινό Μάιο μόλις ξεκινούσε σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων του αυστηρού lockdown που είχε επιβληθεί από τον Μάρτιο) κατά 51,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020 ή κατά 26,5% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Την ίδια ώρα, όμως, δείχνουν διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 43,9% και μάλιστα εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 44,4%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν τον Μάιο σε 3,22 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφοντας αύξηση 51,1%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020 κατά 26,5%.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν σε 15,2 δισ. ευρώ έναντι 12,23 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, καταγράφοντας αύξηση 24,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν 19,4%.

Οι εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν τον Μάιο σε 4,89 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 48,5%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση των εισαγωγών ήταν 33,2%.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 οι εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν σε 23,47 δισ. ευρώ έναντι 19,73 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, καταγράφοντας αύξηση 18,9%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση 17,4%.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν τον μεν Μάιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να αυξηθεί κατά 43,9% με τα πετρελαιοειδή και κατά 44,4% εξαιρουμένων αυτών, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε σε 8,27 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 10,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και κατά 14,3% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Σημειώνεται ότι σε απόλυτους αριθμούς είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα του 2019, υψηλότερο, όμως, από το πρώτο πεντάμηνο του 2018.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του ΠΣΕ, αύξηση εξαγωγών καταγράφεται σε όλες τις βασικές κατηγορίες προϊόντων, με τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 51,9%, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου να καταγράφεται στις εξαγωγές των πρώτων υλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή