Τα δεδομένα στις αγορές ομολόγων

Τα δεδομένα στις αγορές ομολόγων

H μεταστροφή των ομολογιακών αγορών ίσως να μην ταιριάζει με το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό που θα προσέφερε μία εξήγηση για τη ζωηρή ζήτηση ομολόγων στα μέσα της εβδομάδας στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, θα ήταν το γεγονός πως η οικονομία ανακτά ταχύτητα μετά το δραματικό σοκ που υπέστη λόγω κορωνοϊού. Οι τιμές στα δεκαετή ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών εκτινάχθηκαν, με τις αποδόσεις να υποχωρούν 8 μονάδες βάσης την Τρίτη, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από τις αρχές του 2021. Την Τετάρτη το ενδιαφέρον ενισχύθηκε και οι αποδόσεις εξασθένησαν σε επίπεδα λίγο κάτω από το 1,3%, δηλαδή βρέθηκαν στα χαμηλότερα τετραμήνου. Αντιστοίχως, οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, όπως και των γερμανικών, σημείωσαν πτώση. Οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται αναλυτές για να εξηγήσουν την κατάσταση αυτή είναι τα οικονομικά στοιχεία, που δεν είναι όσο ισχυρά αναμένονταν, οι πιέσεις σε όσους είχαν στοιχηματίσει σε υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού. Πέραν του θορύβου και των υποθέσεων, το πραγματικό μήνυμα από τις αγορές κρατικών ομολόγων, που παρακολουθούνται στενά από τους χαράσσοντες πολιτική και τους επενδυτές, ως δείκτες οικονομικών τάσεων, είναι σαφές: η οικονομική ανάπτυξη, αν και στέρεη, φαίνεται να έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της και η οποιαδήποτε ενίσχυση του πληθωρισμού θα αποβεί μάλλον προσωρινή. «Οι αγορές έχουν διανύσει κάποια απόσταση από το να σκέπτονται ότι η ανάπτυξη είναι δυναμική και ο πληθωρισμός μπορεί να τονωθεί, μέχρι του να ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη κορυφώθηκε και ο πληθωρισμός είναι ένα μεταβατικό φαινόμενο», παρατηρεί ο Γκάι Μίλερ, προϊστάμενος υπεύθυνος στρατηγικής αγορών στη Zurich Insurance.

H μεταστροφή των ομολογιακών αγορών ίσως να μην ταιριάζει με το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία υιοθέτησε πιο σκληρή στάση και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από όσο αρχικά εκτιμούσε. Παρά ταύτα, ακόμα και με αυτήν την αλλαγή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να εκκινήσει την αύξηση στο κόστος δανεισμού παρά μετά το 2023 και ενδεχομένως, όπως και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, έχει ήδη τονίσει μετ’ επιτάσεως ότι θα παραβλέψει την όποια βραχυπρόθεσμη όξυνση στις πληθωριστικές πιέσεις. Τον Ιούνιο οι αξιωματούχοι της τράπεζας διαπίστωσαν πως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί σαφής περαιτέρω πρόοδος στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. «Οφείλει κανείς να αλλάξει την προσέγγισή του, δεδομένου του γεγονότος ότι ακόμα η ανάπτυξη δεν έχει εδραιωθεί και ο πληθωρισμός ίσως ενισχυθεί», επισημαίνει ο Φρέντερικ Ντικροζέ, υπεύθυνος στρατηγικής αγορών της Pictet Wealth Management. Το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα παρατηρείται, ενώ τα τελευταία οικονομικά στοιχεία συνηγορούν υπέρ της άποψης πως ίσως η ανάπτυξη να έχει φθάσει το ανώτατο σημείο της.

Την Τρίτη τα στοιχεία της δραστηριότητας στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ έδειξαν μία ήπια ενίσχυση τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία, ο οποίος παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς, εμφάνισε πτώση άνω του αναμενομένου για τον Ιούλιο. Πληθώρα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της BlackRock, προσεγγίζουν συγκρατημένα το θέμα των κρατικών ομολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτή τη θέση την επανέλαβε η BlackRock στα μέσα της εβδομάδας και παρά ταύτα από τον Μάρτιο ήδη οι αποδόσεις των τίτλων σταθερά έχουν υποχωρήσει 50 μονάδες βάσης. Οι εξηγήσεις ποικίλες, όπως το ότι υπάρχει ζήτηση από την Ιαπωνία και την Ε.Ε., των οποίων οι κεντρικές τράπεζες ανήκουν στις «περιστερές». Πέραν αυτού, ίσως να έχει να κάνει και με το ότι οι ομολογιακές αγορές, παρά τη φαινομενικά πάλλουσα ανάκαμψη, δεν πείθονται ακόμα για τις προοπτικές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή