Υποπτος λογοκλοπής ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας

Υποπτος λογοκλοπής ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας

Ο Σαχάπ Καβτσίογλου βρίσκεται υπό έρευνα από το πρώην πανεπιστήμιό του

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτσίογλου βρίσκεται υπό έρευνα για λογοκλοπή από το πρώην πανεπιστήμιό του. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης διερευνά καταγγελίες κατά του κ. Καβτσίογλου ότι η διδακτορική διατριβή του έχει δανειστεί ολόκληρα τμήματα μιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας, χωρίς να τα επικαλείται και χωρίς να τα αναφέρει στις πηγές και τις σημειώσεις της. Πρόκειται για διατριβή που έχει παρουσιάσει ο ήδη αμφιλεγόμενος κεντρικός τραπεζίτης από το 2003 και αφορά τα προβληματικά δάνεια σε εμπορικές τράπεζες. Η διατριβή είχε επιβλέπουσα καθηγήτρια την Ερισάχ Αριτζάν, η οποία είναι επί του παρόντος πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και αναπληρώτρια πρόεδρος του κρατικού Ταμείου Επενδύσεων της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, όμως, πως η κ. Αριτζάν επέβλεψε επίσης τη διατριβή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών, καθώς και του πρώην κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουϊσάλ, ο οποίος αντιμετώπισε παρόμοιες κατηγορίες λογοκλοπής το 2019. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Bloomberg με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο Ομέρ Ακγκιράι, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, τόνισε πως «το ζήτημα διερευνάται σύμφωνα με την οδηγία της Επιτροπής Ηθικής Δημοσιεύσεων του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά». Η έρευνα ξεκίνησε αφότου η αριστερή εφημερίδα Birgün υπέβαλε αίτημα παροχής πληροφοριών στο κέντρο επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, ανέφερε.

Περιβάλλει, έτσι, αρνητική δημοσιότητα τον Σαχάπ Καβτσίογλου, τον οποίο διόρισε ο Τούρκος πρόεδρος τον Μάρτιο αντικαθιστώντας εν μια νυκτί τον Νατσίο Αγκμπάλ, ορθόδοξο οικονομολόγο που έχαιρε της εμπιστοσύνης της αγοράς. Πριν από τον διορισμό του ο κ. Καβτσίογλου ήταν υποστηρικτής της ανορθόδοξης θεωρίας του Τούρκου προέδρου ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Πρόκειται για άποψη που προκαλεί θυμηδία στους οικονομολόγους, αλλά έχει προκαλέσει πολλά δεινά στην τουρκική οικονομία και στον τουρκικό λαό. Ο Καβτσίογλου έχει, πάντως, διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα οποία τα άφησε ο Αγκμπάλ τον Μάρτιο, καθώς αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT