Μέσα στον Ιούλιο η νέα ρύθμιση οφειλών για τα χρέη της πανδημίας

Μέσα στον Ιούλιο η νέα ρύθμιση οφειλών για τα χρέη της πανδημίας

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη νέα ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια των θεσμών, τονίζοντας ότι υπήρξε καλή συνεργασία. Αμέσως μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς σε επίπεδο επικεφαλής, η νέα ρύθμιση θα ανακοινωθεί στους φορολογούμενους προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει αφενός την αύξηση των δόσεων (έχει ανακοινωθεί ρύθμιση 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5%) έως 72 δόσεις, αφετέρου την ένταξη και των οφειλών από τον φόρο εισοδήματος και πιθανόν από τον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων σχεδιάζεται, εφόσον συναινέσουν και οι θεσμοί, να ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και τον ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου.

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας καραντίνας απάντησε: «Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα». Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας βάζει τέλος επί της ουσίας σε νέα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι η καραντίνα έχει δυσμενή επίδραση και τεράστιο κόστος στην πραγματική οικονομία και τεράστιο κόστος στα δημόσια οικονομικά (έλλειμμα και χρέος).

Για το μέτρο των παγίων δαπανών ο υπουργός ανέφερε πως πολλές από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν και πολύ περισσότερες από 30.000 θα προχωρήσουν. Συνολικά έχουν υποβάλει αίτηση περισσότερες από 74.000 επιχειρήσεις. Οι αιτίες απόρριψης είναι πως πολλές είχαν αύξηση τζίρου, μικρότερη πτώση από 30% ή οι ενισχύσεις υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες, ενώ υπάρχουν και 550 επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Μεταξύ των επιχειρήσεων που φαίνεται ότι θα λάβουν το κουπόνι για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, 10.000 δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και 3.500 στον ξενοδοχειακό τομέα.  

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας τόνισε πως ακόμα και αν υπάρχουν πιέσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η μετάλλαξη «Δέλτα», υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις που αντισταθμίζουν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη κατά 3,6% φέτος είναι ρεαλιστικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή