Τουρισμός: Εκτόξευση κρατήσεων από Βρετανούς για Ελλάδα

Τουρισμός: Εκτόξευση κρατήσεων από Βρετανούς για Ελλάδα

Επιστροφή χωρίς 10ήμερη καραντίνα από 19 Ιουλίου αποφάσισε το Λονδίνο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες για σημαντική αύξηση των ταξιδιωτικών ροών από το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργούν οι πρώτες ενδείξεις στην αγορά μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία επιτρέπει τα ταξίδια σε ολόκληρη την Ελλάδα χωρίς να επιβάλλει καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας στη Βρετανία.

Η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας, που αποτέλεσε σημαντικό αντικίνητρο για τον προγραμματισμό ταξιδιών από τη Βρετανία προς την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, θα ισχύσει από τις 19 Ιουλίου για τους Βρετανούς που επιστρέφουν πίσω στη χώρα τους από ταξίδι σε «πορτοκαλί» προορισμούς όπως η Ελλάδα. Η Βρετανία είναι η δεύτερη μετά τη Γερμανία σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, με την ταξιδιωτική κίνηση πέρυσι να διαμορφώνεται στο ένα εκατομμύριο Βρετανούς και τις εισπράξεις στην Ελλάδα από αυτούς τους ταξιδιώτες να ανέρχονται στα επίπεδα των 750 εκατομμυρίων. Το δε 2019, οπότε και η αγορά λειτουργούσε κανονικά, οι αφίξεις από τη Βρετανία είχαν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες και οι δαπάνες τους στην Ελλάδα τα 2,5 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, η απελευθέρωση αυτή έρχεται σύμφωνα με ορισμένες πλευρές πολύ αργά, καθώς το μεγάλο τμήμα του καλοκαιριού θα έχει παρέλθει έως τις 19 Ιουλίου, ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» κινδυνεύει να φέρει νέους περιορισμούς από νωρίς το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση η βρετανική αγορά φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησής της, με τις πληροφορίες να θέλουν τις κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα να τριπλασιάζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πλην όμως από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα προηγουμένως. Πηγές του μεγαλυτέρου ευρωπαϊκού tour operator, TUI, εκτιμούν πως τις αμέσως επόμενες μέρες η ισχυρή ζήτηση που έχει χαρτογραφηθεί σε πρόσφατες σχετικές έρευνες θα μετατραπεί σε κρατήσεις, ενώ επιπροσθέτως μιλούν για εκτόξευση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων της που αφορούν κρατήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Βρετανοί σπεύδουν στο Ιντερνετ και στα ταξιδιωτικά γραφεία για να κλείσουν επιτέλους τις πολυπόθητες διακοπές, για «μια θέση στον ήλιο» όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Μετά την άρση της καραντίνας για τους προερχόμενους από 140 προορισμούς, οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν και να επιστρέψουν χωρίς περιορισμούς από χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.ά. Σύμφωνα με το Sky News, που μετέδωσε την άποψη εκπροσώπου του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, «οι αναζητήσεις ειδικά για την Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί και η χώρα αυτή θα είναι που θα ωφεληθεί περισσότερο από τις οικογένειες που θα κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές την τελευταία στιγμή».

Σύμφωνα με την Daily Mail, η easyJet είδε τις κρατήσεις της να πενταπλασιάζονται μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης και πρόσθεσε επειγόντως άλλες 145.000 θέσεις διαθέσιμες στην αγορά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία καταγράφει εβδομαδιαία αύξηση έως 400% στις κρατήσεις για Κέρκυρα, καθώς και προς Αλικάντε και Μάλαγα στην Ισπανία, Νίκαια στη Γαλλία και Φάρο στην Πορτογαλία. Οσο για τις πωλήσεις πακέτων διακοπών που προσφέρει η εταιρεία, η άνοδος φθάνει το 440%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή