Άνοδος τιμών στην εξοχική κατοικία – Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση

Άνοδος τιμών στην εξοχική κατοικία – Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση των ξένων αγοραστών είναι πλέον η αγορά εξοχικής κατοικίας, με την πλειονότητα των αγοραπωλησιών να αφορά επενδυτές από το εξωτερικό. Παρότι η πανδημία έβαλε σημαντικά εμπόδια στην ολοκλήρωση πολλών συναλλαγών το 2020, φαίνεται πως η ζήτηση είναι τέτοια που οι τιμές δεν επηρεάστηκαν αρνητικά, τάση που κατέστη εμφανής και στην αγορά κύριας κατοικίας. Σύμφωνα με το τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών Θερινών Εξοχικών Κατοικιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 καταγράφεται μέση ετήσια αύξηση των τιμών κατά 5,2%, αλλά και σχεδόν 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, δείγμα ότι οι αξίες συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην Κέα (Τζια), με 7,9%, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να αγγίζει πλέον τα 1.845 ευρώ/τ.μ., από 1.710 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Μεγάλη αύξηση με 6,6% σημειώνουν και τα εξοχικά στη Μύκονο, με το μέσο κόστος να αγγίζει τα 2.375 ευρώ/τ.μ., από 2.230 ευρώ/τ.μ. Στην Πάρο η μέση άνοδος διαμορφώνεται σε 5,9%, με τις τιμές να αγγίζουν τα 1.935 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, από 1.830 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Στη Σαντορίνη η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 1.850 ευρώ/τ.μ. (δεν υπολογίζονται τα μοναδικά ακίνητα σε σημεία όπως η Καλντέρα), καταγράφεται μικρή αύξηση κατά 1%, ενώ στην Κύθνο η αύξηση διαμορφώνεται σε 4,4%, καθώς η μέση τιμή είναι στα 1.420 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της χρονικά βαθύτερης ανάλυσης στην οποία προχωρήσαμε κατά τα τελευταία 9 χρόνια. Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων, οι θερινές εξοχικές κατοικίες δείχνουν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα τόσο στη φάση της πτώσης όσο και στη φάση της ανόδου. Ειδικότερα, το επίπεδο των τιμών σήμερα υπολείπεται μόλις κατά 5,63% του αντίστοιχου επιπέδου του δεύτερου τριμήνου του 2013 στα πέντε νησιά που παρακολουθούμε». Μάλιστα, στην περίπτωση της Μυκόνου, η απόσταση έχει πλέον εκμηδενιστεί, καθώς οι σημερινές τιμές είναι πλέον παρόμοιες με εκείνες του 2013, με την απόκλιση να είναι μόλις 0,75%. Στον αντίποδα, οι τιμές στην Κύθνο παραμένουν 11,6% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013.

Κατά την ανάλυση της Geoaxis, «η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες Κυκλάδες, με εξαίρεση ίσως την Πάρο, που ακολουθεί κατά πόδας». Κατά τη διάρκεια του 2020, όταν κατέστη εμφανές ότι θα ήταν δύσκολο να ολοκληρωθούν πολλές αγοραπωλησίες, ένα αυξανόμενο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης. Ωστόσο, από τον φετινό Μάρτιο και μετά, η τάση αυτή βαίνει μειούμενη, καθώς έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για την άνοδο των πωλήσεων.

Από την άλλη πλευρά, αυτές δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες ούτε φέτος, καθώς και η τρέχουσα τουριστική περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, με την πιθανότητα νέας έξαρσης της πανδημίας να είναι ορατή αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις, που έκαναν λόγο για το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή