Η Natech μπαίνει στην παγκόσμια αγορά τραπεζικού λογισμικού

Η Natech μπαίνει στην παγκόσμια αγορά τραπεζικού λογισμικού

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό της μερίδιο σε μια ευρωπαϊκή αγορά ετήσιου τζίρου 90 δισ. ευρώ και 6.000 πελατών έχει αρχίσει να διεκδικεί με αξιώσεις η ελληνική εταιρεία κατασκευής λύσεων πληροφορικής που εξειδικεύεται στην παραγωγή τραπεζικού λογισμικού, Natech, που εδρεύει στα Γιάννενα.

Προσηλωμένη σε αυτόν τον στόχο, η εταιρεία έχει αρχίσει ήδη να βλέπει τα πρώτα της αποτελέσματα διπλασιάζοντας τον τζίρο της, ο οποίος πάντως βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνει ωστόσο τα τελευταία έτη μεγάλη αύξηση στα μεγέθη της και σημαντική επέκταση της πελατειακής της βάσης, επενδύοντας στο συνεχώς αυξανόμενο προσωπικό της. Αυτές οι προοπτικές και η ανάπτυξη προσείλκυσαν ήδη ελληνικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που διαπραγματεύεται αυτήν την περίοδο την απόκτηση μεριδίου στην επιχείρηση, που διοικεί ο Θανάσης Ναυρόζογλου. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες, ενώ τα στελέχη της επιχείρησης συνεχίζουν να αναπτύσσουν την εταιρεία.

Εχοντας ανοίξει γραφεία και στην Αθήνα αλλά και στο Ντίσελντορφ και το Βερολίνο, η Natech αναζητά και άλλους πελάτες μεταξύ των μικρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών, των οποίων το λογισμικό βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ζωής του. Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Ναυρόζογλου, το τραπεζικό λογισμικό στην Ευρώπη αφορά αφενός τα περίπου 1.050 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη σχετική αγορά να υπολογίζεται στα επίπεδα των 85 δισ., και αφετέρου άλλα 5.000 μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με το αντίστοιχο κομμάτι της αγοράς να αξίζει τα 4,5 δισ. Με μεγάλη εμπειρία, καθώς πελάτες της Natech είναι οι μικρές συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα και αρκετές ήδη και στο εξωτερικό, κάθεται πλέον στο τραπέζι με δεκάδες ξένους μικρούς τραπεζικούς και συναφείς ομίλους.

Η βασική αγορά εξακολουθεί να είναι τράπεζες αλλά και όμιλοι που με την ευρύτερη έννοια λειτουργούν συστήματα πληρωμών, αλλά και εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ και άλλες που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες σαν κι αυτές που παρέχει η Natech, εξηγεί ο Θανάσης Ναυρόζογλου. Ωστόσο, «όλη μας η στόχευση αυτήν τη στιγμή είναι στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιταλία, η Γεωργία, η Κύπρος αλλά και η Νιγηρία, ενώ έχουμε βάλει ήδη ένα μικρό λιθαράκι και στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη βοήθεια και της Hellenic Initaitive», σημειώνει. 

Ο κ. Ναυρόζογλου αξιολογήθηκε πρόσφατα από το Fortune ως ένας από τους 40 κορυφαίους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών στην Ελλάδα από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που καινοτομούν και ξεχωρίζουν για το 2021. H διάκρισή του βασίστηκε στην πορεία ανάπτυξης της Natech κατά τα τελευταία έτη υπό την ηγεσία του, o οποίος και κρίθηκε με άλλους επιχειρηματίες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας.

Η εταιρεία του δεν είναι «καινούργια», αφού ξεκίνησε αυτήν τη δραστηριότητά της 2003 στρεφόμενη με έμφαση στην αγορά του τραπεζικού λογισμικού. Μέσα στα πρώτα οκτώ χρόνια κατάφερε να εξυπηρετεί τις 10 από τις 16 τότε συνεταιριστικές της Ελλάδας. Σήμερα έχει καταφέρει να αξιολογηθεί και να καταχωρισθεί στους 37 παγκόσμιους παρόχους τραπεζικών προϊόντων, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της Forester Research. Εξυπηρετεί, δε, πελάτες σε 40 χώρες.

Ο αγώνας όμως είναι ακόμα σε εξέλιξη και είναι μακρύς: Το 2020 ο τζίρος της εταιρείας βρισκόταν στα επίπεδα των μόλις 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ομως το 2021 θα αγγίξει τα 3 εκατομμύρια και το 2022 τα 7,5 εκατομμύρια, εκτιμά το management της επιχείρησης που έχει πολύ υψηλότερους μακροπρόθεσμους στόχους. Η εταιρεία ήταν και παραμένει πάντοτε κερδοφόρα, με τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ χρηματοδοτείται με ίδια κεφάλαια και έχει έτσι πρακτικά μηδενικό δανεισμό. Ο αριθμός των εργαζομένων της αυξήθηκε από 38 πέρυσι στους 55 σήμερα, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες μαζί με το πελατολόγιο. Οι περισσότεροι από αυτούς που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της έδρας της, δηλαδή τα Γιάννενα. 

Η ύπαρξη ενός πολύ καλού τμήματος μηχανικών υπολογιστών και πληροφορικής στο εκεί πανεπιστήμιο αλλά και το γεγονός ότι από τους πρώτους πελάτες της εταιρείας ήταν η Τράπεζα Ηπείρου εξηγεί γιατί η καρδιά της Natech χτυπάει ακόμα εκεί. Ομως ήδη τα νέα γραφεία στη Γερμανία και την Αθήνα έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο έργο.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Natech χαρακτηρίζεται από την αγορά, εκτός από την ευελιξία της, η πολύ καλή αντίληψη και εμπειρία που έχει αποκτήσει για τη δραστηριότητα της τεχνολογίας της χρηματοοικονομίας αλλά και η εσωτερική ανάπτυξη του λογισμικού της. Μπορεί έτσι να παραδίδει ολοκληρωμένες λύσεις σε σημαντικά λιγότερο χρόνο από μεγαλύτερους ανταγωνιστές της. Τη Natech δεν την έχει εντοπίσει μόνο το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο με το οποίο γίνονται αυτήν την εποχή διαπραγματεύσεις: Πριν από λίγα χρόνια την εντόπισαν και πολύ μεγάλοι παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς τραπεζικού λογισμικού όπως η Temenos, που αξιολόγησε πιθανή εξαγορά της. Ωστόσο, ο 39χρoνος Ναυρόζογλου, που έχει ήδη αρκετές διακρίσεις στο βιογραφικό του, όπως και η εταιρεία του, βλέπει ακόμα πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης μπροστά του για να βγει από το παιχνίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή