«Πράσινο» ομόλογο και επένδυση στην αγορά κατοικίας από την Prodea

«Πράσινο» ομόλογο και επένδυση στην αγορά κατοικίας από την Prodea

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη της επένδυση στην αγορά κατοικίας δρομολογεί η Prodea Investments, καθώς η εταιρεία απέκτησε πριν από λίγες ημέρες οικόπεδο στην περιοχή του Ελληνικού. Εκεί σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελές συγκρότημα κατοικιών, συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ., με στόχο την πώληση σε Ελληνες και ξένους αγοραστές. Η συγκεκριμένη επένδυση συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν από το «πράσινο» ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, που σχεδιάζει να εκδώσει η Prodea τις επόμενες ημέρες (14-16 Ιουλίου), προσφέροντας τη δυνατότητα επένδυσης στην εταιρεία, τόσο σε Ελληνες θεσμικούς, όσο και σε ιδιώτες, καθώς θα διατεθούν και ομολογίες αξίας μόλις 1.000 ευρώ. Είναι το πρώτο «πράσινο» ομόλογο στην Ελλάδα που θα επενδυθεί σε αειφόρα projects ακίνητης περιουσίας.

«Η αγορά κατοικίας και ιδίως τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών στα νότια προάστια αποτελούν μια από τις κατηγορίες που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση αυτή την περίοδο και ως εκ τούτου συνιστούν μια επενδυτική ευκαιρία για εμάς, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα για σημαντικό κέρδος», αναφέρει στην «Κ», ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments. Το πρώτο συγκρότημα κατοικιών της Prodea θα ξεχωρίζει για την υψηλή ενεργειακή του απόδοση και τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά, καθιστώντας ακόμα πιο ελκυστικό για τους πιθανούς αγοραστές. Ταυτόχρονα, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση ανάλογων ευκαιριών στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, η παρούσα συγκυρία ευνοεί τέτοιες εκδόσεις, καθώς το κόστος δανεισμού είναι χαμηλό. Παράλληλα, η ζήτηση από επενδυτές, τόσο θεσμικούς όσο και ιδιώτες είναι πολύ υψηλή για ομόλογα, ιδίως αν αυτά έχουν «πράσινο» αποτύπωμα. «Στην περίπτωση της Prodea, η έκδοση του ομολόγου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας να προχωρήσει σε πράσινες επενδύσεις. Ουσιαστικά δεσμευόμαστε απέναντι στο επενδυτικό κοινό για την υψηλή ενεργειακή απόδοση και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τόσο για τα νέα ακίνητα που θα προσθέσουμε στο χαρτοφυλάκιό μας όσο και για έργα αναβάθμισης που θέλουμε να κάνουμε σε αρκετά από τα υφιστάμενα ακίνητά μας» αναφέρει ο κ. Καρυτινός. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το 32% της αξίας των επενδύσεων της Prodea σε γραφεία, είναι σε «πράσινα» κτίρια, ποσοστό που θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς όλες οι νέες επενδύσεις που δρομολογεί η εταιρεία αφορούν  «πράσινα» ακίνητα.

Αλλη μια επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί από το «πράσινο» ομόλογο της Prodea είναι η αγορά δύο υπό κατασκευή εμπορικών αποθηκών στην περιοχή του Ασπροπύργου, συνολικής επιφάνειας άνω των 82.000 τ.μ. Επίσης, η εταιρεία πρόκειται να εξαγοράσει και το ποσοστό της κοινής εταιρείας που έχει συστήσει με την Dimand Real Estate για την κατασκευή ενός συγκροτήματος κτιρίων γραφείων στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή. Πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφάνειας ανωδομής 17.000 τ.μ., το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ηδη, ο ασφαλιστικός όμιλος Generali έχει συμφωνήσει να αποκτήσει 8.000 τ.μ. από τα νέα γραφεία, έχοντας εκφράσει ενδιαφέρον και για το υπόλοιπο του ακινήτου. Το ύψος της επένδυσης από τις Prodea-Dimand υπολογίζεται σε περίπου 35-40 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ομόλογο θα χρηματοδοτήσει και την επένδυση για την ανακατασκευή του πύργου του Πειραιά, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ. Η Prodea συμμετέχει στην αξιοποίηση του εμβληματικού αυτού ακινήτου της πόλης του Πειραιά, σε κοινοπραξία με το σχήμα Dimand-EBRD. Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του πύργου σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο μικτής χρήσης (π.χ. γραφεία, καταστήματα και ενδεχομένως και φιλοξενία). Επίσης, οι δύο πλευρές συνεργάζονται και για την αξιοποίηση του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην Πλατεία Ομονοίας, που θα μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, που θα λειτουργήσει η αλυσίδα Moxy του ομίλου Marriott. Η επένδυση για την ανακατασκευή του κτιρίου ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η Prodea έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ, κυρίως στους τομείς των «πράσινων» κτιρίων γραφείων και των αποθηκών (logistics). Στο πλαίσιο αυτό, ήδη πάνω από το 70% αφορά ήδη ολοκληρωμένες συμφωνίες ή συμφωνίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δια-πραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή