Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση με εκτόξευση τζίρου λόγω Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση με εκτόξευση τζίρου λόγω Alpha Bank

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπια πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε θετικά, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από τους πωλητές στην τελευταία ώρα πριν από το «καμπανάκι» της λήξης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις, καθώς και ο τραπεζικός κλάδος μετά το ράλι της Alpha Bank την Παρασκευή, λόγω της εισόδου της στον δείκτη Global Standard MSCI και της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, η οποία ξεκινά σήμερα. Ωστόσο, η συνολική εικόνα του κλάδου ήταν μεικτή, ενώ επιλεκτικές τοποθετήσεις αλλά και… πωλήσεις σημειώθηκαν στα blue chips.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,04% στις 873,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 110,15 εκατ. ευρώ, χάρη κυρίως στην κινητικότητα γύρω από την Alpha Bank (72,5 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη να εντοπίζονται στις 860 και 850 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 892 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,20% στις 2.114,97 μονάδες, ενώ στο -0,82% και στις 1.381,07 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΕΧΑΕ (+2,90%) και ΟΠΑΠ (+1,77%), ενώ απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ και άνω του 1% οι Jumbo, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,16% στις 550,97 μονάδες, με την Alpha Bank να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και να κλείνει στο +3,68%, με τον όγκο συναλλαγών (63,8 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται στο 86% του συνολικού όγκου της αγοράς (76,3 εκατ. τεμάχια). Η Eurobank έκλεισε στο +0,63%, η Εθνική Τράπεζα στο +0,30% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -0,70%.

Πλέον οι οίκοι κοιτάζουν με άλλο μάτι τις ελληνικές τράπεζες και σπεύδουν όσο περνάει ο καιρός να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, υπογραμμίζοντας την είσοδο της Alpha Bank στους βασικούς δείκτες της MSCI την περασμένη Παρασκευή, κάτι στο οποίο είχε αρχίσει να «ποντάρει» η αγορά από την αρχή της συνεδρίασης μετά τη σχετική έκθεση της JP Morgan, που προέβλεπε την αναβάθμιση. Οι εισροές στη μετοχή της συστημικής τράπεζας μπορεί να φτάσουν τα 180 εκατ., γεγονός που θα απορροφήσει εύκολα τυχόν πωλητές από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σημειώνει ο αναλυτής.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα του Χ.Α. γενικότερα, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης, όλοι ψάχνουν πότε ο Γενικός Δείκτης θα μπορέσει να προσεγγίσει τις 1.000 μονάδες.  Αν σκεφτεί κάποιος ότι το τελευταίο τρίμηνο η αγορά έχει «σηκώσει» πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου και ομόλογα, θα καταλάβει πως είναι λογικό το Χ.Α. να μην μπορεί να «τρέξει» τόσο εύκολα.

Τεχνικά το επίπεδο των 850 μονάδων αποτελεί σοβαρό ανάχωμα, δείχνοντας ήδη τα δόντια του την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε πρώτη φάση η αγορά πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες αν θέλει και πάλι να δοκιμάσει νέα υψηλά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος στο να μη δούμε πολύ θετικά την αγορά μεσοπρόθεσμα, επισημαίνει ο αναλυτής. Τα επιχειρηματικά νέα τρέχουν, η ρευστότητα στην οικονομία αυξάνεται, τα ξένα βλέμματα στρέφονται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα στην Ελλάδα, ενώ ακόμα δεν έχουμε δει τις ουσιαστικές ενέσεις από τα χρήματα της Ε.Ε στην οικονομία. Ο μόνος φόβος, όπως τονίζει, είναι μία διόρθωση στις ξένες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή