ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού: 30 Ιουλίου η πληρωμή της τρίτης δόσης

Εκλεισε προσωρινά η πλατφόρμα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής

Επίδομα παιδιού: 30 Ιουλίου η πληρωμή της τρίτης δόσης

Εκλεισε προσωρινά για τους πολίτες, χθες το απόγευμα στις 18.00, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 –Επίδομα παιδιού– προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού της καταβολής της τρίτης δόσης του επιδόματος.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα. Επομένως, σε περίπτωση που το εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 είναι μικρότερο από εκείνο του 2019, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να αυξηθεί εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Αν όμως το εισόδημα του 2020 είναι υψηλότερο εκείνου του 2019, τότε εφόσον προκύψει αλλαγή στην κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, το καταβαλλόμενο επίδομα μπορεί να μειωθεί και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί έως την εξόφληση της διαφοράς. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΑ προειδοποιεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αίτηση απορρίπτεται λόγω μεγάλης αύξησης του οικογενειακού εισοδήματος. Ετσι, το ήδη καταβληθέν από τον ΟΠΕΚΑ ποσό θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθέν και πρέπει να επιστραφεί. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Για την ακριβή ημερομηνία και ώρα για την επανέναρξη της επαναλειτουργίας της πλατφόρμας Α21 και την υποβολή νέων αιτήσεων θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι όλα τα επιδόματα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Ετσι, την Παρασκευή 30 Ιουλίου πληρώνονται χιλιάδες δικαιούχοι τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, ενώ θα καταβληθεί και η τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21.

Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι που πληρώνονται στις 30 Ιουλίου είναι οι εξής:

• Επίδομα στέγασης: Δικαιούχοι 281.494.
• Επίδομα γέννησης: Δικαιούχοι 11.420.
• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 275.754.
• Αναπηρικά: Δικαιούχοι 171.248.
• Στεγαστική συνδρομή: Δικαιούχοι 807.
• Επίδομα ομογενών: Δικαιούχοι 6.682.
• Ανασφάλιστοι υπερήλικες – σύνταξη του ν. 1296/1982: Δικαιούχοι 19.993.
• Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων: Δικαιούχοι 15.115.
• Επίδομα παιδιού: Δικαιούχοι 726.536.