Επένδυση 200 εκατ. ευρώ από τη Sky express για έξι νέα αεροσκάφη

Επένδυση 200 εκατ. ευρώ από τη Sky express για έξι νέα αεροσκάφη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έξι καινούργια αεροσκάφη ATR 72-600 ενισχύει τον στόλο της η Sky express, με την παραγγελία των συγκεκριμένων αεροπλάνων, που εμφανίζουν σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να αντιστοιχεί σε επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το περασμένο Σάββατο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου IOGR, στον οποίο ανήκει η Sky express, Γιάννης Γρύλος, και ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας ATR, Στέφανο Μπορτόλι, υπέγραψαν στην Πάρο τη συμφωνία για την προμήθεια των έξι αεροσκαφών από τα οποία η αεροπορική έχει, ήδη, παραλάβει το ένα. Tα υπόλοιπα πέντε ATR 72-600 θα παραληφθούν από τη Sky express έως το τέλος της χρονιάς, ενώ η αεροπορική επενδύει συνολικά 700 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά εκτός από τα ATR 72-600 και την απόκτηση έξι αεροπλάνων Airbus A320neo.

«Η απόκτηση έξι νέων υπερσύγχρονων ATR 72-600 αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία της Sky express. Μετά τα έξι καινούργια Airbus A320neo που ήδη επιχειρούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε οκτώ χώρες, τα ATR έρχονται να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό και την προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Γρύλος.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ATR 72-600 σχετίζεται με το γεγονός ότι διαθέτουν τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη διασύνδεση των νησιών και των περιφερειακών προορισμών. Εχουν τη δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης σε πολύ μικρές αποστάσεις» σημειώνει στην «Κ» ο Στέφανο Μπορτόλι. Τα ATR 72-600 προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, αυξημένη αυτονομία και χαμηλότερες κατά 40% εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. To 2020 ο αριθμός των παραγγελιών της ATR, που ελέγχουν η γαλλική Airbus και η ιταλική Leonardo, περιορίστηκε λόγω της πανδημικής κρίσης σε μόλις 10, ενώ φέτος αναμένεται να διπλασιαστεί. «Επρεπε λόγω της υγειονομικής κρίσης να αναπροσαρμόσουμε τα δεδομένα της παραγωγής.

Πλέον, καταγράφεται ενίσχυση της ζήτησης και το φετινό καλοκαίρι εμφανίζει ενδείξεις ανάκαμψης, αλλά όλα εξαρτώνται από την πρόοδο των εμβολιασμών που παρουσιάζει μεικτή εικόνα. Θα πρέπει, ίσως, να περιμένουμε τρεις μήνες για να σχηματίσουμε σαφή συμπεράσματα για την πορεία των αερομεταφορών. Το ταξίδι δεν έχει ακόμη επιστρέψει και οι αποδόσεις είναι χαμηλές λόγω της χαμηλής πληρότητας πτήσεων και των μειωμένων τιμών. Εκτιμάμε ότι η κατάσταση αυτή θα αντιστραφεί», εξηγεί ο κ. Μπορτόλι.

Η Sky express καλύπτει σήμερα 35 προορισμούς στην Ελλάδα και εννέα προορισμούς στο εξωτερικό, ενώ ο όμιλος IOGR περιλαμβάνει δραστηριότητες στους τομείς της επίγειας εξυπηρέτησης (Sky serv, Swissport SUD), του τουρισμού, των logistics και της παραγωγής ελαιολάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή