Αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ προανήγγειλε η Λαγκάρντ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για αλλαγή στην καθοδήγηση που δίνει η τράπεζα στην αγορά σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης νομισματικής πολιτικής. Τις αλλαγές θα ανακοινώσει σε 10 ημέρες. Παράλληλα, προανήγγειλε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το επόμενο έτος, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος εκτάκτου ανάγκης για τα ομόλογα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, λίγες ημέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2%, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα υπάρξουν ορισμένες ενδιαφέρουσες αλλαγές στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 22 Ιουλίου.

«Θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση, δεδομένης της επιμονής που πρέπει να επιδείξουμε για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας, η μελλοντική καθοδήγηση θα επανεξεταστεί σίγουρα», είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20.

Η τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα απροσδόκητα ότι ολοκληρώθηκε κάπως πρόωρα η διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής της. Η κίνησή της αυτή τροφοδοτεί άμεσα τις εικασίες σχετικά με τα σχέδιά της, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το υφιστάμενο σχέδιο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) θα διαρκέσει «τουλάχιστον» μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει μια μετάβαση με κάποιο πρόγραμμα «σε νέα μορφή» όπως είπε, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει. Απέφυγε, άλλωστε, να δώσει κάποια σαφή απάντηση για το πότε θα μπορούσε να τερματιστεί η έκτακτη τόνωση της οικονομίας.

Αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» για την πρόοδο της οικονομίας, καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» του κορωνοϊού αποτελεί απειλή για νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων ανά την Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμάται πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος, ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι αυτό θα είναι προσωρινό.

«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να καλλιεργούμε την προσδοκία ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Η προσέγγιση της ΕΚΤ τη διαφοροποιεί από ορισμένες από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συζητούν ήδη πότε θα αρχίσουν να μειώνουν το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας τους, καθώς η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιταχύνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή