Ανησυχία από την επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ανησυχία από την επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν χθες από τα υψηλά επίπεδα που είχαν σημειώσει τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους σε ευαίσθητους τομείς. Αιτία ήταν τα στοιχεία που είχαν δοθεί νωρίτερα και φέρουν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 13 ετών. Η είδηση ενέσπειρε την ανησυχία ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να περιορίσει την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική της και να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα απ’ ό,τι είχε σχεδιάσει. Ωστόσο, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ορισμένες επιχειρήσεις περιόρισαν τις απώλειες. 

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στάσιμος έχοντας υποχωρήσει από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές τραπεζών, αυτοκινητοβιομηχανιών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων αλλά και ο κλάδος των υδρογονανθράκων. Ολοι τους σημείωσαν υποχώρηση από 0,5% έως 1,2%, αλλά περιόρισαν τις συνολικές απώλειες οι μετοχές ορισμένων αμυντικών βιομηχανιών και εταιρειών τεχνολογίας. Στο μεταξύ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε χθες ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να επαναλάβει το λάθος που διέπραξε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους, όταν βιάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια με αποτέλεσμα να παγώσει την ανάκαμψη. Ετσι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, αλλά ο δείκτης που παρακολουθεί τις τραπεζικές μετοχές κατέγραψε απώλειες 1,5%. Γι’ αυτό και ο δείκτης ΙΒΕΧ της Μαδρίτης, που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από ισπανικές τράπεζες, έκλεισε με απώλειες 1,4% σημειώνοντας πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές, που σημείωσαν σχεδόν μηδενική μεταβολή. Ειδικότερα έκλεισαν με την ίδια οριακή υποχώρηση 0,01% οι δείκτες FTSE 100 του Λονδίνου, Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού. 

Ορισμένες μεμονωμένες μετοχές που πήγαν καλά ήταν της φινλανδικής εταιρείας Nokia που σημείωσε άλμα 8%, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα που θα έχει στο σύνολο του έτους. Παράλληλα, η μετοχή της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών Swatch σημείωσε άνοδο 0,9% καθώς ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του έτους και αύξηση πωλήσεων πάνω από 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή