Χρηματιστήριο: Υποχώρησε κάτω από τις 870 μονάδες

Χρηματιστήριο: Υποχώρησε κάτω από τις 870 μονάδες

Οι επενδυτές «αδιαφορούν» για τα θετικά νέα που υπάρχουν γύρω από την οικονομία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες κινήθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να διαφυλάξει το επίπεδο στήριξης των 870 μονάδων, κάτι που κατάφερε για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και που «έχασε» στο τέλος. Η συναλλακτική δραστηριότητα σημείωσε και πάλι έκρηξη, η οποία οφείλεται για δεύτερη ημέρα στην κινητικότητα γύρω από τη μετοχή της Alpha Bank, μετά και την εισαγωγή χθες των νέων μετοχών αλλά και την αναδιάρθρωση του MSCI, με τον όγκο στη συστημική τράπεζα να διαμορφώνεται στο 92% του συνολικού όγκου της αγοράς, δείχνοντας πως οι επενδυτές συνεχίζουν να απέχουν από το Χ.Α.

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις σε άλλα blue chips και να στείλουν την αγορά σε θετικό έδαφος, με το ελληνικό Χρηματιστήριο να συνεχίζει να… αδιαφορεί για τα θετικά νέα που υπάρχουν γύρω από την οικονομία και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό καταλύτη ανόδου. Και όλα αυτά τη στιγμή που, παρά τη μετάλλαξη «Δέλτα», οι ευρωπαϊκές αγορές «κρατούν» καλά και η Γουόλ Στριτ κινείται κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της. Παράλληλα, τα περιθώρια για αύξηση του τζίρου το τρέχον διάστημα παραμένουν χαμηλά λόγω και της «βροχής» εταιρικών εκδόσεων και ΑΜΚ που έχει κατακλύσει το Χ.Α. αυτόν τον μήνα αλλά και το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Ετσι, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 869,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 316,65 εκατ. ευρώ, με τα 252,4 εκατ. ευρώ να αφορούν ωστόσο την Alpha Bank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,76%, στις 2.098.93 μονάδες, ενώ στο +0,57% και στις 1.388.95 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Coca-Cola (+1,92%), ΔΕΗ (+1,14%) και Βιοχάλκο (+1,01%), με μόνο άλλους δύο τίτλους να κλείνουν στα θετικά ( ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), ενώ απώλειες 6,15% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ και ακολούθησαν η Aegean στο -3,55% και οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Jumbo με πτώση άνω του 2%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,78%, στις 555.26 μονάδες, με την Alpha Bank να παραμένει στο επίκεντρο και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον από άποψη τζίρου, κλείνοντας στο +1,20% με όγκο 222,75 εκατ. τεμαχίων (εκ του συνόλου των 240,6 εκατ.). Η Eurobank έκλεισε στο -0,02%, η Εθνική Τράπεζα στο +3,22% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -2,11%.

Το Ecofin ενέκρινε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, οι Βρυξέλλες σύντομα θα εγκρίνουν το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, ενώ την ίδια ώρα η Alpha Bank εισάγεται στον δείκτη MSCI Standard Greece, εξελίξεις που έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα τόσο για την οικονομία, που επιβεβαιώνει το προοπτικά θετικό αφήγημά της, όσο και για το Χρηματιστήριο, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Ομως, όπως τονίζει, για μία ακόμη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα. Αγνοεί τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών και ούτε καν συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές. Θα απαιτηθεί υπομονή και εύλογος χρόνος μέχρις ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κίνηση του Χ.Α. προς τις 900 μονάδες, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή