Τουρισμός: Πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών και εργατικών εισφορών

Τουρισμός: Πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών και εργατικών εισφορών

Θα πρέπει η νέα πρόσληψη να αφορά εποχικά εργαζομένους.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα επιδότησης του συνόλου των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για τους εργαζομένους που θα προσλάβουν το επόμενο διάστημα, και έως έξι μήνες, αποκτούν πλέον και οι επιχειρήσεις-εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, καθώς οι αιτήσεις ξεκινούν σήμερα. Το πρόγραμμα αφορά ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, υπηρεσίες εκμίσθωσης μικρής διάρκειας δωματίων σπιτιών, χώρους κατασκήνωσης, επιχειρήσεις αγροτουρισμού, χώρους διαμονής σύντομης διάρκειας, ταξιδιωτικά γραφεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδιών και άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων, κινητές μονάδες εστίασης, υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, γεύματα που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες, καθώς και δραστηριότητες παροχής ποτών. 

Προσοχή όμως, καθώς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας θα πρέπει η νέα πρόσληψη να αφορά εποχικά εργαζομένους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. 

Οπως μάλιστα ξεκαθαρίζεται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν προσλήψεις εργαζομένων οι οποίοι επιδοτήθηκαν το 2019 και το 2020 ως εποχικά επιδοτούμενοι, με βάση την πρόβλεψη του σχετικού νόμου, για τουλάχιστον 100 ημερομίσθια και έλαβαν τακτικό επίδομα ανεργίας, βάσει των σχετικών διατάξεων του νόμου 1454/85. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι στην αίτηση αυτή οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Οπως και ότι ύστερα από την έγκριση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για την ένταξη των δυνητικά ωφελουμένων στο πρόγραμμα και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελουμένου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: Ενιαίο Εντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης, όπου και θα δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διαφορετικά, μια εγκεκριμένη αίτηση για την οποία δεν υποβλήθηκε πρόσληψη στην προβλεπόμενη προθεσμία θα λογίζεται ως μη γενόμενη.

Και στην αίτηση αυτή οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να δηλώνουν, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης με προηγούμενη πρόσληψη.

Το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα είναι διαθέσιμο για υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων από σήμερα το απόγευμα, μετά τις 18.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή