Εν αναμονή της απόφασης για τα ενοίκια του Ιουλίου

Εν αναμονή της απόφασης για τα ενοίκια του Ιουλίου

Πολλοί επαγγελματίες του χώρου προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες δεν καταβάλλουν το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών, διά στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου Χρ. Σταϊκούρα, έχει ξεκαθαρίσει ότι τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις της εστίασης θα πληρώσουν κανονικά το μηνιαίο ενοίκιο, πολλοί επαγγελματίες του χώρου προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες δεν καταβάλλουν το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη. Μάλιστα, αναφέρουν ότι αναμένουν την έκδοση της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών που θα ορίζει ρητά ότι εξαιρούνται από τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου προκειμένου να πληρώσουν το μίσθωμα, όπως αυτό προβλέπεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο. 

Πρόκειται για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ορίζει τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που δικαιούνται μηδενικό ενοίκιο τον τρέχοντα μήνα. Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη στη Βουλή θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, ενώ η σχετική απόφαση θα εκδοθεί στα τέλη του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν έως τις αρχές Αυγούστου προκειμένου να λάβουν το ενοίκιο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιούλιο προβλέπεται μόνο για τις επιχειρήσεις του πολιτισμού και του αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια, για τα οποία ίσχυε απαγόρευση δραστηριότητας έως πρόσφατα και λειτουργούν ακόμη με σημαντικούς περιορισμούς.

Αυτό σημαίνει πως τουρισμός, εστίαση και εταιρείες μεταφορών που δεν πλήρωναν ενοίκιο τον Ιούνιο πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% τον Ιούλιο ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας τον Ιούλιο καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. 

Στο μεταξύ, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν ακόμα να καταβάλουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, αρκετές δηλώσεις COVID ιδιοκτητών έχουν απορριφθεί λόγω λαθών, ενώ άλλοι ενδεχομένως εκ παραδρομής δεν έκαναν δήλωση για να αποζημιωθούν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο ποσό θα δηλώσουν στην εφορία ως εισόδημα από ενοίκια; Το ποσό που προβλέπει το μισθωτήριο συμβόλαιο ή το εισπραχθέν. Μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα αυτό οι ανωτέρω ιδιοκτήτες δεν μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις. Επίσης, ακόμα δεν έχουν γίνει οι συμψηφισμοί φορολογικών υποχρεώσεων με τις απώλειες που είχαν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2020. Οπως αναφέρει φορολογούμενος – ιδιοκτήτης, ο φόρος που καλείται να πληρώσει ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών του χρωστάει το ποσό των 580 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος θέλει να εκμεταλλευτεί τη διάταξη της νομοθεσίας που προβλέπει έκπτωση 3% εφόσον ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, η εφορία δεν έχει προχωρήσει στους απαραίτητους συμψηφισμούς έτσι ώστε ο φορολογούμενους να πληρώσει τον πραγματικό φόρο που αντιστοιχεί (3.000 ευρώ -580 ευρώ) και να κερδίσει και την έκπτωση 3%. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένει πότε θα δοθεί η εντολή να γίνουν οι συμψηφισμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή