Αισιοδοξία για το «πράσινο» ομόλογο της Prodea

Αισιοδοξία για το «πράσινο» ομόλογο της Prodea

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του στόχου που είχε θέσει η διοίκηση της Prodea Investments αναμένεται να κινηθεί η απόδοση του επταετούς «πράσινου» ομολόγου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του οποίου η δημόσια προσφορά ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Ιουλίου. Ειδικότερα, η διακύμανση είναι μεταξύ 2,2% και 2,6%, όπως καθορίστηκε από τους συντονιστές κύριους αναδόχους, με τα στελέχη της εισηγμένης να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το τελικό ύψος της απόδοσης του ομολόγου. Συνολικά θα εκδοθούν 300.000 ομολογίες, αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία.

Η αισιοδοξία της διοίκησης της Prodea πηγάζει από το γεγονός ότι τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα τα επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με επενδύσεις βιώσιμου και «πράσινου» χαρακτήρα έχουν μεγάλη ζήτηση και από θεσμικά και από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Επίσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η παρούσα έκδοση συνιστά την πρώτη, ουσιαστικά, ευκαιρία του ελληνικού επενδυτικού κοινού να επενδύσει στη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ (Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) της χώρας, με χαρτοφυλάκιο αξίας 2,4 δισ. ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι η Prodea σχεδίαζε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου πριν από την πανδημία, προκειμένου να αυξήσει και την πολύ χαμηλή διασπορά της μετοχής της (πέριξ του 2%). Το εν λόγω πλάνο έχει αναβληθεί μέχρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες στις χρηματαγορές. Το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που έχει εκπονήσει η διοίκηση της Prodea Investments για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Αυτό προβλέπει επενδύσεις για την ανάπτυξη ή αγορά νέων κτιρίων γραφείων και αποθηκών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης και για την υλοποίηση δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Επίσης, με τα έσοδα της έκδοσης θα αποπληρωθεί και δανεισμός (κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο) ύψους 56 εκατ. ευρώ προς τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Μεταξύ άλλων, στον κλάδο των logistics τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου θα χρηματοδοτήσουν την ανέγερση και απόκτηση συγκροτήματος δύο υπό κατασκευή αποθηκών στην περιοχή του Ασπροπύργου, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο τέλος του 2020 η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μετοχών εταιρείας που είναι ιδιοκτήτρια οικοπέδου, όπου επίσης θα ανεγερθούν κτίρια αποθηκών. Η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει σχεδόν 13 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή και αναμένεται να δαπανήσει επιπλέον 12,5 εκατ. ευρώ (ήτοι συνολικά 25,5 εκατ. ευρώ) για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή των εν λόγω ακινήτων.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνεται και η πρώτη κίνηση της Prodea στην αγορά πολυτελών κατοικιών. Η εταιρεία πρόκειται να επενδύσει πάνω από 11,5 εκατ. ευρώ για την αγορά και ανάπτυξη έκτασης στην περιοχή του Ελληνικού. Πρόκειται για έκταση 2,6 στρεμμάτων, που έχει ήδη αποκτηθεί αντί 4,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει να πωλήσει τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση και νέων οικοπέδων προς ανάπτυξη.

Αντίστοιχα, το ομόλογο θα χρηματοδοτήσει και το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Prodea σε συνεργασία με την Dimand Real Estate. Σε αυτό περιλαμβάνονται η ανακατασκευή του πύργου στον Πειραιά, ο οποίος θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων, επιφανείας 34.518 τ.μ., η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy και η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων στη Λ. Συγγρού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή