Πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Google από τη Γαλλία

Πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Google από τη Γαλλία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική επιτροπή ανταγωνισμού επέβαλε την Τρίτη πρόστιμο ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Google, διότι δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τους προσωρινούς κανόνες που της επέβαλε κατόπιν διαμάχης της με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μέσα στους δύο επόμενους μήνες ο αμερικανικός γίγαντας του Ιντερνετ θα πρέπει πλέον να παρουσιάσει προτάσεις για το πώς θα αποζημιώσει τα πρακτορεία ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης, των οποίων τις ειδήσεις χρησιμοποιεί και παρουσιάζει στην έρευνα των χρηστών της. Εφόσον δεν το πράξει, θα αντιμετωπίζει ημερήσιο πρόστιμο 900.000 ευρώ.

Γαλλικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγορούν την Google ότι απέφυγε να αρχίσει καλή τη πίστει συνομιλίες μαζί τους. Επισημαίνουν πως αν το είχε κάνει θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει βρεθεί κοινό έδαφος για την αποζημίωσή τους έναντι της χρήσης των ειδήσεών τους, βάσει της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί των λεγόμενων «γειτονικών δικαιωμάτων».

Οι έρευνες των γαλλικών αρχών επικεντρώθηκαν κυρίως στο κατά πόσον η Google παρέβη τους προσωρινούς κανονισμούς της αρχής ανταγωνισμού της Γαλλίας. Οι εν λόγω κανονισμοί επιβάλλουν στον τεχνολογικό κολοσσό να διεξάγει συνομιλίες με όποιο ειδησεογραφικό οργανισμό το ζητήσει προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για την αποζημίωσή του και να τις ολοκληρώσει εντός τριών μηνών. Σχολιάζοντας σχετικά, η επικεφαλής της αρχής ανταγωνισμού της Γαλλίας, Ισαμπέλ ντε Σιλβά, τόνισε πως «όταν οι Αρχές επιβάλλουν μια υποχρέωση σε μια εταιρεία, αυτή οφείλει να την τηρεί απαρέγκλιτα, τόσο στο πνεύμα όσο και στο γράμμα της σχετικής απόφασης». Η ίδια κατέληξε πως «στην προκειμένη περίπτωση δυστυχώς δεν συνέβη αυτό». Στο μεταξύ, η Google απάντησε χθες χαρακτηρίζοντας άδικη την επιβολή αυτού του προστίμου και εξέφρασε την απογοήτευσή της με την απόφαση.

«Εμείς δράσαμε καλή τη πίστει καθ’ όλη τη διαδικασία. Το πρόστιμο αγνοεί τόσο τις προσπάθειές μας να φθάσουμε σε συμφωνία, όσο και την πραγματικότητα του πώς λειτουργούν οι ειδήσεις στις πλατφόρμες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή