Μάχη στη Γερουσία γύρω από το πακέτο Μπάιντεν για τις υποδομές

Μάχη στη Γερουσία γύρω από το πακέτο Μπάιντεν για τις υποδομές

Ανοιξε η συζήτηση για τον τρόπο χρηματοδότησης των δαπανών ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερουσία επέστρεψε στο κοινοβουλευτικό της έργο και έχει να ασχοληθεί με μία από τις πιο φιλόδοξες ατζέντες των τελευταίων ετών, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναζητεί τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την αναβάθμιση των υποδομών. Οι Ρεπουμπλικανοί υπόσχονται «σκληρή μάχη» κατά της αύξησης των φόρων για την κάλυψη των σχετικών κονδυλίων.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ενεργοποίησε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες έπειτα από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου. Δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο για το πακέτο αναβάθμισης των υποδομών ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, όσο και για το πρώτο βήμα ενός άλλου νομοθετικού μέτρου που θα ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών.

Δεδομένου ότι στη Γερουσία υπάρχει ισοψηφία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών είναι αμφίβολο αν ο πρόεδρος Μπάιντεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο του για την ψήφιση και των δύο νομοθετημάτων μέσα στον Αύγουστο. «Αν και όταν το επιτύχουμε, τα πλεονεκτήματα θα προωθηθούν σε ολόκληρη τη χώρα για τις επόμενες γενεές», είπε χαρακτηριστικά ο Σούμερ. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ υποσχέθηκε «σκληρή μάχη», αλλά άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να υποστηρίξει το διακομματικό νομοσχέδιο.

Οι διαπραγματευτές συζητούν ακόμη τρόπους για τη χρηματοδότηση του 1,2 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου και βοηθούς τους. Η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη, καθώς το Κογκρέσο ενδέχεται να εμπλακεί σε μία πολιτικά διχαστική συζήτηση σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, με το τρέχον όριο να λήγει στα τέλη Ιουλίου.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση για αρκετές εβδομάδες μετά την 31η Ιουλίου, αναμένεται να επικρατήσει νευρικότητα στις αγορές σχετικά με την πιθανότητα μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών από πλευράς των ΗΠΑ μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου με οριακές πλειοψηφίες, ενώ μπορούν να διαχειριστούν μία μικρή απώλεια ψήφων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν υπάρχουν όμως τέτοια περιθώρια στη Γερουσία αν θέλουν να ψηφιστούν τα επίμαχα νομοσχέδια.

Οι ίδιοι θεωρούν το νομοθετικό πακέτο για την αναβάθμιση των υποδομών ως την πιο σημαντική νομοθεσία που θα προωθηθεί προς ψήφιση στα δύο νομοθετικά σώματα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου το 2022. Από αυτές θα εξαρτηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο νομοθετικών σωμάτων για το δεύτερο μισό της τετραετούς προεδρίας του Μπάιντεν. Το διακομματικό νομοθετικό πακέτο θα καλύψει τα έξοδα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, των γεφυρών, αλλά και άλλων παραδοσιακών προγραμμάτων αναβάθμισης των υποδομών, ενώ θα φέρει την πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες του Διαδικτύου σε περισσότερες αγροτικές περιοχές. Ομάδα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου (Problem Solvers Caucus) έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα νέα ώθηση στην κοινοβουλευτική προώθηση του αναφερόμενου νομοθετικού πακέτου. Από την πλευρά του, ο Μακόνελ δήλωσε πως διαβλέπει «σημαντικές προοπτικές» να προωθηθεί η δέσμη μέτρων στην ολομέλεια της Γερουσίας. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι δαπάνες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν χωρίς να επιβαρυνθεί το εθνικό χρέος των ΗΠΑ. O πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας Μπέρνι Σάντερς, από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, ζητεί να διατεθούν κεφάλαια άνω των 6 τρισ. δολαρίων σε νέες επενδύσεις, ενώ άλλοι πιο μετριοπαθείς Δημοκρατικοί στην επιτροπή ζητούν μικρότερες επενδύσεις.

Ο κ. Σάντερς συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο Μπάιντεν και φεύγοντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πιέσει «για την πιο ισχυρή κατά το δυνατόν νομοθεσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή