Η Virgin Galactic του Μπράνσον πουλάει μετοχές 500 εκατ. δολ.

Η Virgin Galactic του Μπράνσον πουλάει μετοχές 500 εκατ. δολ.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση κοινών μετοχών αξίας 500 εκατ. δολ. σχεδιάζει η Virgin Galactic, μετά την επιτυχημένη επανδρωμένη πτήση στο Διάστημα, στην οποία επέβαινε ο ιδρυτής της εταιρείας και δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εταιρεία ανέφερε πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να αναπτύξει περαιτέρω το διαστημικό της σκάφος και να ενισχύσει τις υποδομές του. Υπενθυμίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πραγματοποίησε την Κυριακή μία ιστορική πτήση, πετώντας στα όρια του Διαστήματος, με ένα σκάφος το οποίο ανέπτυσσε για 17 χρόνια. Αφού επέστρεψε στη Γη, μία ώρα μετά την απογείωσή του, ο ίδιος χαρακτήρισε το διαστημικό του ταξίδι «εμπειρία ζωής». Το διαστημικό σκάφος «VSS Unity», το οποίο μετέφερε επίσης δύο πιλότους και άλλους τρεις επιβάτες, προσγειώθηκε σε πίστα της βάσης Spaceport America, περίπου στις 09.40 (τοπική ώρα, 18.40 ώρα Ελλάδας).

Οι μετοχές της Virgin Galactic σημείωσαν άνοδο 8% πριν ανοίξουν οι αγορές των ΗΠΑ τη Δευτέρα, ωστόσο στη συνέχεια, μέχρι το τέλος της ημέρας, σημείωσαν πτώση 17%, καθώς ακολούθησε η ανακοίνωση για πώληση των μετοχών της εταιρείας. Ο κ. Μπράνσον, καθώς και ο όμιλος Virgin, κατέχουν το 24% της Virgin Galactic. Οπως σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας μεταξύ αυτών που θέλουν να ανοίξουν τον δρόμο για τον διαστημικό τουρισμό, που κατάφερε να πραγματοποιήσει πτήση στο Διάστημα με δικό του σκάφος, «νικώντας» τους έτερους ανταγωνιστές του, τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος και τον Ελον Μασκ της SpaceX. «Μαζί μου είχα και το σημειωματάριό μου, στο οποίο σημείωνα 30-40 μικρά πράγματα που θα μπορούσαν να καταστήσουν ακόμη καλύτερη την εμπειρία του επόμενου που θα έρθει μαζί μας στο Διάστημα», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Ο μόνος τρόπος για να εξερευνήσεις αυτά τα πράγματα είναι να μπεις σε ένα διαστημικό σκάφος και να ταξιδέψεις στο Διάστημα, ώστε να βιώσεις μόνος σου αυτή την εμπειρία». Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal, ήδη περίπου 600 άτομα έχουν πληρώσει προκαταβολή για να εξασφαλίσουν εισιτήρια που θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο διαστημικό ταξίδι. Αυτά τα εισιτήρια κοστίζουν περίπου 250.000 δολ. το ένα.

Ο κ. Μπράνσον ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα διαστημικό σκάφος το 2004, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες έως το 2007. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, αλλά και το μοιραίο δυστύχημα που σημειώθηκε το 2014, η μετοχή της εταιρείας σχεδόν διπλασιάστηκε φέτος. Ο Κεν Χέρμπερτ, αναλυτής της Canaccord Genuity, ανέφερε πως η εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει να δέχεται κρατήσεις σύντομα από πολύ πλούσιους πελάτες. «Βλέπουμε το επίτευγμα του κ. Μπράνσον ως έναν τεράστιο θρίαμβο σε επίπεδο μάρκετινγκ για τη Virgin Galactic, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί από το κοινό», επισήμανε σε σημείωμά του. Οσον αφορά στο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, το διαστημικό σκάφος «VSS Unity» αποκολλήθηκε από το αεροπλάνο που το μετέφερε σε ύψος 15 χιλιομέτρων και άρχισε μια υπερηχητική άνοδο μέχρι που ξεπέρασε το ύψος των 80 χιλιομέτρων – το ύψος που οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως σύνορο με το Διάστημα. Μόλις ο κινητήρας σταμάτησε να λειτουργεί, οι επιβάτες μπόρεσαν να λύσουν τις ζώνες των καθισμάτων τους για να βρεθούν για μερικά λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και να θαυμάσουν την καμπύλη της Γης από ένα από τα 12 φινιστρίνια της καμπίνας. Αφού έφθασε σε ύψος περίπου 90 χιλιομέτρων, το σκάφος άρχισε την κάθοδό του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή