Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη έπειτα από ένα διήμερο πιέσεων

Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη έπειτα από ένα διήμερο πιέσεων

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη είναι μείζονος σημασίας για την κατοχύρωση νέων υψηλότερων επιπέδων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από ένα διήμερο (περιορισμένων) πιέσεων, χάρη στην επιστροφή των αγοραστών την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, οι οποίοι «έσπρωξαν» τον Γενικό Δείκτη πάνω από τη στήριξη των 870 μονάδων – έστω και οριακά. Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε κάποια blue chips, δεν έδωσαν στην αγορά πολλά περιθώρια για μία ισχυρή άνοδο, ωστόσο δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις σε τίτλους που είχαν υποαποδώσει το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικό, μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία ήταν πιο ισχυρά από το αναμενόμενο, ενώ η Wall Street για μία ακόμη φορά υπεραπέδωσε, με τον δείκτη S&P να ανοίγει σε νέα ιστορικά υψηλά μετά και τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ ότι η Fed δεν βιάζεται να αλλάξει τη στάση της απέναντι στη νομισματική πολιτική.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 871,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 115,39 εκατ. ευρώ, με περίπου 50% να «οφείλεται» στην Alpha Bank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01% στις 2.098,71 μονάδες, ενώ κατά 1,14% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.404,17 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με κέρδη 5,14%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Aegean, EXAΕ και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,25% στις 548,31 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 3,29%, τη Eurobank να κλείνει στο +0,34%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,46% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,01%

Η αυξημένη μεταβλητότητα που εκτιμούμε ότι θα υπάρξει στις διεθνείς αγορές δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, Νίκος Καυκάς. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, η πορεία του τραπεζικού δείκτη είναι μείζονος σημασίας για την κατοχύρωση νέων υψηλότερων επιπέδων στο εσωτερικό, καθώς η σημαντική βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών, η οποία θα συνεχίζεται, και οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, επιστρέφουν στο επενδυτικό στόχαστρο.

Και σύμφωνα με τους αναλυτές, η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch αυτή την Παρασκευή –τη δεύτερη και πιθανώς τελευταία για το έτος από τον οίκο– θεωρείται πολύ σημαντική, τη στιγμή που η εξάπλωση της «Δέλτα» έχει επαναφέρει τις ανησυχίες γύρω από την ανάκαμψη και τον τουρισμό. Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με «ΒΒ» και δίνει σταθερές προοπτικές. Αν και η αλλαγή της βαθμολογίας θεωρείται δύσκολη, ωστόσο η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές –κάτι που έκανε και η S&P πρόσφατα– θα δώσει ένα ισχυρό σήμα για τα ελληνικά assets. Αυτή είναι και η εξέλιξη που αναμένει η Citigroup. Οπως σημειώνει, οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση του οίκου είναι τα υψηλά NPLs και το υψηλό χρέος.

Στους θετικούς παράγοντες τοποθετεί τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο αντίκτυπο της πανδημίας στο ΑΕΠ, το χαμηλό κόστος δανεισμού, το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο και την πολύ ισχυρή στήριξη που θα δεχτεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτά τα δεδομένα η Citi θεωρεί πολύ πιθανό η Ελλάδα να έχει καλά νέα από τον οίκο στο τέλος της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή