Σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις τα χρέη της πανδημίας

Σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις τα χρέη της πανδημίας

Στην τελική ευθεία η συμφωνία με τους θεσμούς για τη νέα ρύθμιση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιούργησε η πανδημία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα θα έχουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα αφορά οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και προβλέπει την αποπληρωμή όλων των οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ του Απριλίου 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μείωση ενοικίων, οι άνεργοι που ήταν στις λίστες του ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας, καθώς και οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Μάλιστα μπορούν να ρυθμίσουν, όχι μόνο τις φορολογικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν, αλλά και τον φόρο εισοδήματος του προηγούμενου έτους, τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και φόρους έκτακτους, όπως κληρονομιών και γονικών παροχών. 

Το θέμα «έχει τεθεί στους θεσμούς και ουσιαστικά έχουμε καταλήξει», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, για να προσθέσει ότι «αύριο σε επίπεδο επικεφαλής θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, νομίζω ότι έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση που αντιμετωπίζει το σύνολο των χρεών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα και θα αφορά το τμήμα της κοινωνίας το οποίο πλήττεται, για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του».

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

• Εως 36 άτοκες δόσεις για χρέη προς τα ταμεία και την εφορία.

• Εως 72 έντοκες δόσεις για οφειλές σε ταμεία και εφορία. Το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,5%.

• Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Μπορούν να ενταχθούν:

1. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.

2. Εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα Συν-εργασία.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση COVID.

4. Ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορωνοϊού.

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που θα υπαχθούν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:

1. Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

2. Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

3. Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των οφειλών μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση οφειλών που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ενώ το υπόλοιπο ποσό που δεν αφορά τις τέσσερις κατηγορίες πληττόμενων μπορεί να ρυθμιστεί με βάση την πάγια ρύθμιση οφειλών (24 έως 48 δόσεις) που είναι ήδη σε ισχύ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν σήμερα τα 109 δισ. ευρώ και εφόσον με τη ρύθμιση αυτή καταστεί εφικτή η μείωση του ποσού κατά 7-8 δισ. ευρώ, θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για τα κρατικά ταμεία και τον προϋπολογισμό. 

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε πως θα υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και βγήκαν εκτός. Ουσιαστικά, θα δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όσων ήταν στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων και δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή